Vedení královéhradeckých krajských hasičů posílilo výjezdové jednotky v Jičíně, Trutnově a Náchodě

27. leden 2023 08:03

Právě v těchto dnech cvičí nově přijatí hasiči v Královéhradeckém kraji základní hasební práce. Ředitelství královéhradeckých krajských hasičů teď musí postupně zaučit asi 30 nováčků. Od nového roku navýšilo stavy celkem o 18 míst. Navíc museli hasiči najít náhradu na více než desítku pozic kvůli odchodům do důchodu nebo změně zaměstnání. 

Počty výjezdových hasičů navyšují sbory po celém Česku. Nováčky teď čeká základní hasičský výcvik.

„Máme tady požár nahoře na kopci, takže vytvoříte útočné vedení směr hořící hrabanka a pařez. Vpřed.“ Družstvo nováčků v plné polní vybíhá s hadicemi strmý lesnatý sráz vysoký asi 30 metrů a nahoře se snaží uhasit požár. Tady nedaleko Hronova na Náchodsku teď na nové povolání cvičí 7 nových hasičů, současně dalších 5 v Trutnově.

Čtěte také

„Rozdělovač, druhý proud, vodu.
„Rozdělovač zde, třetí proud, vodu.
„Teď nám to sklouzává, potřebujeme to upevnit.
„Takže prostě k tomu jen přivážete provaz.
„Přivážeme vazák, aby nám to nesjíždělo.

„Tohle je pouze část, řekl bych desetina celkového výcviku, protože hasiči musejí zvládnout mnoho různých činností. Záchrana života lidí i zvířat, dopravní nehody, v neposlední řadě záchrana z výšek a nad volnou hloubkou, což je lezecká skupina, popisuje velitel jednotky hasičů Jaroslav Hanzl.

Jedním z nováčků je René Poul. Na rozdíl od jiných nových profesionálních hasičů nikdy nepracoval ani u dobrovolných jednotek. „Od malička sportuji, tak jsem hledal práci, kde je náplní sport a pohyb. A určitě abych mohl pomáhat lidem, mluví o své motivaci.

Čtěte také

Základní výcvik trvá 12 týdnů a novinkou je, že kvůli velkému počtu nově nabraných hasičů po celém Česku se polovina výcviku odehrává přímo v domovském kraji a až druhá polovina na specializovaném pracovišti.

„Pro nás to má přínos v tom, že jsou kluci tady v kraji, poznají naše stanice a techniku, kterou máme běžně k dispozici u svých jednotek. Pro nás je kombinovaná forma výcviku v tomto směru lepší, míní náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje Jan Čech.

Rozšířit stavy profesionálních hasičů chce Hasičský záchranný sbor v celém Česku - za období pěti let, včetně letoška, chce přijmout 1500 nových zaměstnanců.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související