Letní karbanátky. Místo masa spoustu zeleniny
Báječný oběd, vhodný pro tyto horké letní dny. Nemusíme dlouho stát u sporáku a tělu dodáme vitamíny, minerály a hlavně vitalitu. Po takovém obědě nebudeme mít těžký žaludek a přece se dobře zasytíme. Když vynecháme slaninu, bude tento pokrm vhodný i pro vegetariány.
- 1 středně velkého květáku
- 2 mrkve
- 1 menšího pórku
- plátek celeru nebo 1 stonek řapíkatého
- 100 g hrášku (čerstvý, mražený, sterilovaný)
- 2 vejce
- 70 g slaniny
- 120 g tvrdého uzeného sýra
- svazek bylinek (bazalka, petrželka, pažitka, libeček, šalvěj, rozmarýn,...)
- sůl, mletý pepř
- strouhanka
- olej na smažení
V páře nebo ve slané vodě uvařený květák necháme vychladnout. Potom ho rozmačkáme, přidáme k němu syrovou zeleninu. Nahrubo nastrouhané mrkve, najemno nakrájený celer, pórek, a bylinky, naposledy okapaný hrášek. Když použijeme hrášek čerstvý, použijeme ho také syrový. Slaninu nakrájíme na kostičky, sýr nahrubo nastrouháme a spolu s vejci přidáme ke směsi. Osolíme, opeříme a dobře promícháme. Podle potřeby můžeme zahustit trochou strouhanky. Směs necháme chvilku proležet a pak z ní vytvarujeme karbanátky, které smažíme v rozpáleném oleji do zlatova. Před smažením je obalíme ve strouhance.
Podáváme s brambory v různých úpravách, obložené čerstvou zeleninou.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.