Sváteční pečivo s marcipánem. Vyberte si vlastní tvar
Jde o pečivo, které vydrží vláčné několik dní. Těsto se hodí na pečení ve formách, třeba na beránka. Děti mají rády muffinky, z tohoto těsta je také můžeme připravit.
- 320 g hladké mouky
- 175 g změklého másla
- 150 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 100 g mandlového marcipánu
- 50 g blanšírovaných mandlí (najemno nakrájených)
- 50 g rozinek
- 50 g nakrájené kandované pomerančové kůry
- 2 kávové lžičky koření „sladké pečení“ (nemusí být)
- cca 3 polévkové lžíce mléka
- vhodné drobné ozdoby, polevy, marmeláda apod.
Máslo utřeme s moučkovým i vanilkovým cukrem, rozdrobíme nebo nastrouháme k němu marcipán a vše vyšleháme. Pak postupně přidáme vejce, pomalu jedno po druhém.
Vmícháme mouku, promíchanou s práškem do pečiva, připravené mandle, kandovanou pomerančovou kůru, rozinky a sladké koření. Vše promícháme a podle potřeby naředíme mlékem.
Formy dobře vymastíme sádlem a vysypeme hrubou moukou, použijeme -li jen papírové či silikonové košíčky, mastit je nemusíme.
Drobné pečivo pečeme při cca 170°C zhruba 20 – 25 minut, pečivo ve formě déle, záleží na velikosti a tvaru formy. O propečení je dobré se přesvědčit vpíchnutím špejle. Zůstane -li po vtáhnutí z pečiva suchá, máme pečeno.
Malá poznámka: marcipán lze bez problémů zakoupit v mnoha prodejnách. Je měkký a dobře se s ním pracuje.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.