Vepřová panenka s gratinovanými bramborami. Kvalitní maso připravené s láskou vás nikdy nezklame
Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je vepřová panenka také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu. My dnes pro vás máme jeden hodně zajímavý recept. Tak, dobrou chuť!
Bůček, kotlety, krkovice, žebírka, šunka, kolínko... pestrost vepřového masa je obrovská. Je z čeho si vybírat, protože každý kousek chutná úplně jinak!
- vepřová panenská svíčková 400 g
- 800 g brambor
- česnek
- plnotučná hořčice
- cibule červená
- olej olivový
- sůl
- zelený pepř
- rozmarýn čerstvý 2 snítky
- smetana na vaření 250 ml
- parmazán 100 g
Nejlahodnější a nejjemnější částí je ale panenka. Tento kousek masa fascinuje gurmány a můžete z něj vykouzlit stovky skvělých jídel.
Vepřová panenka se hodí k rychlým úpravám na pánvi nebo ke krátkému pečení. Také se jí říká panenská svíčková nebo vepřová svíčková. Jde o maso ze zadní čtvrtě jatečně opracované půlky skotu.
Název je odvozen od tvaru masa (svalu), připomínajícího svíci. Jedná se o vysoce kvalitní, šťavnaté zadní maso.
Postup:
Omytou a osušenou vepřovou panenku dobře očistíme a zbavíme přebytečných blan, potřeme ji směsí ze 2 stroužků česneku, hořčice a olivového oleje, osolíme a opepříme a dejte na chvíli odležet do chladu.
Naloženou panenku opečeme na pánvi zprudka ze všech stran, maso přendáme do zapékací mísy a zasypeme tence pokrájenou cibulí. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut.
Poté panenku obrátíme, přidáme pár snítek rozmarýnu a přiklopené 20 minut dopečeme.
Maso vyndáme z trouby, necháme asi 2 minuty stát, teprve pak maso nakrájíme na tenké plátky.
Gratinované brambory připravíme takto:
oloupané, omyté brambory nakrájíme na centimetrové plátky, dáme je do vymazané zapékací mísy, každou vrstvu vždy osolíme a přelijeme zahřátou smetanou s 2 drcenými stroužky česneku a posypeme parmazánem a při 180 °C pečeme asi 30 minut.
Dobrou chuť!
Související
-
Vepřová játra ve vinné omáčce. Jídlo neopakovatelné chuti oceníte vždy, když se vám ocitne na talíři
Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.
-
Vepřová panenka se žampiony v listovém kabátku. Kvalitní a šťavnaté maso se musí připravit s láskou
Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je vepřová panenka také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu.
-
Vepřová kotleta - oblíbené maso. Je spousta nápadů, co s ní. Zkuste ji zapéct v alobalu se žampióny
Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.