Chyby při pečení lineckého cukroví odhalil Josef Maršálek
K nejčastějším chybám při přípravě jakéhokoliv křehkého těsta, kam patří i linecké těsto, patří míchání těsta s vejci nebo mlékem hned na začátku. Tím dojde k tzv. spaření. To znamená, že těsto bude přepracované. Poznáme to tak, že při vyvalování bude lesklé, a bude se lepit na váleček a trhat.
Ve výsledku budeme do trouby sice vkládat na plechu nádherně vykrojená srdíčka, ale po upečení na něm vytahovat škaredé čtverečky. Těsto se tzv. smrskává.
Základní pravidla pro linecké cukroví
- Všechny ingredience musí být studené, právě vytažené z lednice.
- Tekutiny, vejce, žloutky, bílky, mléko, smetanu nebo víno přidáváme až úplně naposled do připravené drobenky ze všech ostatních surovin.
- Zamíchání musí být rychlé a krátké. Těsto nemusí být hladké, jen mít konzistenci jakési scelené drobenky
- Před dalším tvarováním těsto necháme 30 minut odpočinout v lednici.
- Hotové výrobky plníme až po upečení a vychlazení.
Pozor, do křehkých těst nepatří máslové krémy, protože těsto samotné má vysoký obsah másla.
Josef Maršálek
Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.
V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.
Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.