Povodně 1997 ve Zlínském kraji – čtvrtstoletí od nejničivějších záplav 20. století na Moravě

Hospůdka ve Valašském Meziříčí s příhodným názvem Přístav se během povodní v roce 1997 ocitla na ostrově

Před pětadvaceti lety postihla Moravu a Slezsko jedna z nejhorších živelných katastrof. Povodně v červenci 1997 poničily i hospůdku Přístav ve Valašském Meziříčí, která stojí na břehu Rožnovské Bečvy.

Čtěte také

Ničivá povodeň připravila před pětadvaceti lety o střechu nad hlavou stovky lidí Valašsku. Nejvíc napršelo v neděli 7. července 1997 ve Valašském Meziříčí. A tvrdý vodní zásah tehdy dostala I kultovní hospůdka Přístav v centru města. Rozvodněná Rožnovská Bečva tehdy dosáhla až k základům restaurace. Voda vzala veškeré okolí, takže hospůdka zůstala na ostrově.

Když vešel Radomír Odstrčil v neděli večer se svým společníkem do přízemí hospody, tak bylo jasné, že už není co zachraňovat. Sami se jen stěží dostali do bezpečí.

„Té vody bylo tolik, že jsme věděli, že přes cestu už se zpátky nedostaneme. Takže jsme si říkali, že jediná možnost je, že se necháme splavovat proudem domy a vrhli jsme se do proudu. Mně se podařilo dostat se na druhou stranu docela rychle, mého společníka už to unášelo tak, že se zachytil na posledních travinách, které byly těsně před tržnicí,“ vzpomíná na dramatické chvíle Radomír Odstrčil.

S obnovou hospůdky i okolí velmi pomohli místní lidé a i díky nasazení obou majitelů se ji podařilo brzy otevřít. Před povodněmi ji dnes chrání nová zeď.

Povodním z července 1997 je věnován celý seriál reportáží, který najdete na rozhl.as/povodne97Zl.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.