Polévka se zázvorem a mrkví

Páteční Apetýt přináší opět bezmasé recepty. Tentokrát nahlédneme do světa polévek.

Dříve polévka nebyla jen jídlem, ale i lékem. V našich krajinách patřily posléze polévky především k jídelníčku chudých a často bývaly jediným teplým jídlem za den. Nejčastěji se objevovaly polévky ze zelí, mrkve a luštěnin. A moukou se zahušťovaly opravdu jen výjimečně.

K zajímavostem z historie polévek patří pak například to, že jejich velkým milovníkem byl francouzský král Ludvík XIV.

Pochutnejte si s námi na polévce se zázvorem a mrkví.

Co potřebujete?

  • 400 g mrkve
  • 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 jarní cibulky
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1/2 lžičky mletého chilli (není nutné, ale dodá zajímavou chuť)
  • šťávu z pomeranče
  • sůl a pepř

Postup:

  1. V hrnci rozpálíme olej.
  2. Přidáme nadrobno nasekanou cibulku a chvíli restujeme.
  3. Pak přidáme očištěnou a na plátky nakrájenou mrkev a také nastrouhaný zázvor. Opékáme na středním ohni.
  4. Po 10 minutách vše zalijeme vývarem a vaříme dalších asi 25 minut.
  5. Po mírném vychladnutím rozmixujeme polévku ručním mixérem.
  6. Nakonec ji osolíme a opepříme, a také dochutíme chilli a pomerančovou šťávou.
  7. Podáváme ji ozdobenou zakysanou smetanou. 

Související

  • Placky z červené čočky se salátem

    Páteční Apetýt vám opět přináší tip na bezmasý pokrm. Tentokrát to bude především o červené čočce.

  • Mrkvový koláč s jablky

    „Pečení nám umožňuje soustředit se na přítomný okamžik a nezaobírat se úzkostnými myšlenkami na budoucnost.“ V Apetýtu servírujeme mrkvový koláč s jablky.

  • Slaný koláč z batátů

    Sladké brambory (batáty) se dostaly do Evropy s Kryštofem Kolumbem. Odborný název rostliny zní povijnice batátová. Tyto oranžové brambory jsou výborné opečené či grilované.