Slaný koláč z batátů

Sladké brambory (batáty) se dostaly do Evropy s Kryštofem Kolumbem. Odborný název rostliny zní povijnice batátová. Tyto oranžové brambory jsou výborné opečené, grilované a díky své sladké chuti se mohou stát i součástí rafinovaného dezertu.

Dnešní recept Apetýtu bude slaný a výživově bohatý. Naučíte se díky němu péct koláč z batátů.

Budete potřebovat:

  • 2 větší batáty (nastrouhané)
  • 4 vajíčka
  • 2 hrsti baby špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g tvrdého sýra (nastrouhaného)
  • 1 hrnek mléka
  • svazek jarní cibulky (nakrájený na kolečka)
  • máslo na pomazání
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Vajíčka rozmícháme s mlékem a nastrouhaným sýrem.
  2. Přidáme prolisovaný česnek.
  3. Ochutíme solí, pepřem a přidáme omyté lístky špenátu.
  4. Na závěr vmícháme oloupané nahrubo nastrouhané batáty.
  5. Do malého pekáčku vyloženého pečícím papírem, který potřeme rozpuštěným máslem, nalijeme směs.
  6. Předtím nezapomeneme osolit a opepřit.
  7. Na závěr posypeme jarní cibulkou a dáme péct na 200 stupňů na 30 minut.
  8. Pokud byste chtěli koláč vylepšit, můžete si do základu nakrájet kvalitní uzeninu.

Související