Hlívový guláš

Jedli jste už někdy guláš z hlívy ústřičné? Je výborný a navíc příprava tohoto pokrmu se příliš neliší od klasického hovězího guláše. Je ovšem podstatně rychlejší a bez použití sádla i vegetariánská. Úterní Apetýt vám prozradí, jak na to.

Čtěte také

Připravte si:

  • 600 g hlívy ústřičné
  • 600 g cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 rajský protlak (80 g)
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 1 lžíci majoránky
  • sádlo nebo olej
  • pepř a sůl

Postup:

  1. V kastrolu rozpálíme sádlo nebo olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a opékáme ji dozlatova.
  2. Poté přisypeme mletou papriku, promícháme a přidáme na proužky nakrájenou hlívu.
  3. Opečeme a podlijeme menším množstvím vody, přidáme protlak, utřený česnek, kmín, pepř a sůl.
  4. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit.
  5. Necháváme vydusit všechnu vodu až do fáze, kdy se hlíva začíná přichytávat ke dnu kastrolu, promícháme a dolijeme trochu vody.
  6. Tento postup opakujeme až do okamžiku změknutí hlívy.
  7. Ve finále zasypeme majoránkou a již bez pokličky necháme odpařit přebytečnou vodu.
  8. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme posypané slabými proužky cibule, kterou si můžeme předem dozlatova osmažit.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.