Celerová pomazánka s nivou

Naší hlavní ingrediencí dnes bude celer. Možná jste jím, stejně jako mnozí další, v dětství opovrhovali. V našem jídelníčku by ale rozhodně chybět neměl. Chutnou a pro mnohé schůdnou variantou, jak ho do něj zařadit, jsou určitě právě pomazánky.

V dávných kulturách byl celer symbolem smutku a smrti. Zasvěcen bohům podsvětí, pojídán na pohřebních hostinách a ve věncích pokládán na hroby. Ve středověku už se ale používal do polévek, pod hovězí pečeni nebo také do salátu.

V Evropě se začal pěstovat až po třicetileté válce a v Česku je známý asi od 17. století. Celer pak působí protizánětlivě a močopudně, povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá při revmatu a má také příznivý vliv na snižování hladiny cukru v krvi. Kromě zmiňovaných pomazánek se z něj dají připravit také saláty, dipy nebo dezerty.

Na pomazánku budete potřebovat:

  • 100 g másla
  • 200 g nivy
  • 150 g syrového celeru
  • sůl
  • pepř
  • bylinky

Postup:

  1. Celer nastrouháme hodně najemno a smícháme s utřenou nivou.
  2. Dále vmícháme máslo a dochutíme solí a pepřem.
  3. Až máme pomazánku dostatečně hladkou, můžeme vmíchat i bylinky.
  4. Vhodné jsou například pažitka, petržel nebo tymián.
  5. Následně podáváme s pečivem.

Tip: Pokud byste chtěli zkusit variantu bez pečiva, můžete celerovou pomazánku natírat na kolečka mrkve nebo okurky. A protože niva i celer dávají pomazánce výraznou chuť, vhodná je pak například také jako náplň do rajčat.

Související