Masoor Dal
V pátečních apetýtových receptech zveme k Cestování se šéfkuchařem Milanem Václavíkem. Pro tentokrát je naší poslední zastávkou Nepál. Připravíme si indickou polévku z červené čočky.
Budete potřebovat:
- 250 gr červené čočky
- 2 cibule
- ½ zázvoru
- 4 stroužky česneku
- ½ čajové lžíce mletého koriandru
- ½ čajové lžíce celého římského kmínu
- 3 kari lístky
- mleté chilli (čili) podle chuti
- ½ čajové lžíce mleté kurkumy
- 2 celá rajčata
Postup:
- Červenou čočku propereme ve studené vodě a vodu scedíme.
- Na rozpálené pánvi orestujeme celý římský kmín asi minutu a přidáme cibuli, kari lístky a vše společně restujeme další tři minuty.
- Dále přidáme nastrouhaný česnek a nastrouhaný zázvor, orestujeme krátce a přidáme sůl, mletý koriandr, mleté čili, kurkumu a na kostky nakrájená rajčata.
- Vše společně restujeme další tři minuty.
- Do vytvořeného základu přidáme propranou červenou čočku a zalijeme vodou.
- Povaříme, dokud čočka nezměkne (asi 10-15 minut).
- Přidáme čerstvý nakrájený koriandr a dochutíme.
- Množství vody by mělo být takové, aby po vyvaření zůstala konzistence husté polévky.
Související
-
Dal bhat tarkari
V apetýtových receptech otevíráme další seriál, který nás zavede na netradiční místa. Zavítáme do Nepálu a začneme nepálským národním jídlem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.