Dal bhat tarkari

V apetýtových receptech otevíráme další seriál, který nás zavede na netradiční místa. Zavítáme do Nepálu a začneme nepálským národním jídlem.

Dal bhat tarkari jí Nepálci většinou dvakrát denně, dopoledne a odpoledne. Například při dlouhé jízdě autobusem bývají naplánované zastávky u restaurací, kde je už navařeno a cestující se tam mohou během krátké doby najíst.

Nepál - momentky ze života

Dal – čočková polévka:

  • 3 polévkové lžíce oleje
  • 2 čajové lžičky mletého koriandru
  • 2 čajové lžičky mletého římského kmínu
  • 1 čajové lžička kurkumy
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 1 hrnek nakrájených rajčat
  • 1 hrnek červené čočky
  • 4 hrnky vody
  • trochu nakrájené nati koriandru
  • sůl a pepř podle chuti

Na oleji opražíme koření, cibuli, rajčata, přilijeme vodu a přidáme čočku. Vaříme, až je čočka měkká.

Bhat – rýže:

  • 2 hrnky rýže
  • 4 hrnky vody

Uvaříme rýži.

Tarkari – vegetariánské kari:

  • 1 polévková lžíce mletého koriandru
  • 2 čajové lžičky mletého kmínu
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • 1 drobně nakrájená cibule
  • 3-4 jemně nakrájené stroužky česneku
  • ½ čajové lžičky jemně nakrájeného zázvoru
  • 2 nakrájená rajčata
  • 1 květák rozdělený na růžičky
  • 1 hrnek vody
  • trochu nakrájené nati koriandru
  • sůl a pepř podle chuti

Na oleji opražíme koření, přidáme vodu, cibuli, česnek, zázvor, rajčata, květák a vaříme do změknutí.

Bramborové kari:

  • 6 brambor
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 1 čajová lžička kari
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • 2 -3 hrnky vody
  • sůl

Ve vodě uvaříme brambory spolu s kořením, vodu necháme vyvařit.

zdroj: Taťána Slavíková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.