Grumbírová polévka s hřibama z Jalubí
Na začátek dnešních receptů nejprve jedna otázka. Co vás napadne, když se řekne „podzemní hruška”?
Pokud vás napadla brambora, tak jste se trefili. V němčině je pro „podzemní hrušku“ výraz GRUNDBIRNE a právě z něj se do slováckého nářečí dostala označení brambor například slovy krumple, krumpír či grumbír. A tak vás dnes v apetýtových receptech zveme na pořádnou grumbírovanou polévku, tedy na pořádnou slováckou bramboračku.
Zalistovali jsme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku a vybrali jsme recept na Grumbírovanou s hřibama z Jalubí.
Budete potřebovat:
- 80 g másla
- 50 g hladké mouky
- 200 g brambor na kostičky
- 50 g sušených hřibů
- 100 g jáhel
- sůl
- pepř
- 2 kuličky nového koření
Postup:
- Z másla a hladké mouky připravíme zásmažku.
- Zalejeme studenou vodou, rozmícháme.
- Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, sušené hřiby, jáhly, sůl, pepř a nové koření.
- Dosolíme, povaříme a před podávání vybereme kuličky nového koření.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka