Cuketové žemláky
Přiblížil se čas cuket a s ním otázka: jak je zpracovat? Na to má odpověď Apetýt a recept od manželů Senohrábkových. Snad vám knedlíky s cuketou zachutnají!
Budete potřebovat:
- 5 rohlíků
- cuketa
- 1 polévková lžíce másla
- hrubá mouka podle potřeby
- mléko podle potřeby
- sůl
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
Postup:
- Rohlíky dva dny staré nakrájíme a necháme je na plechu ještě doschnout.
- Poté na másle osmahneme tak, aby krutonky zůstaly světlé.
- Osolíme, přidáme prášek do pečiva a dvě poctivé hrsti mouky a na sucho promícháme.
- Poté oloupeme a nastrouháme cuketu a přidáme do směsi.
- Chvíli necháme, aby cuketa pustila vodu. Pokud je jí dost, mléko už nepřidáváme.
- Dále přidáme vejce.
- Promícháme a opět chvíli necháme, aby cuketa pustila vodu, pak zase promícháme, opakujeme asi třikrát.
- Vypracujeme těsto, které lze rukou tvarovat, podle potřby přidáme mouku nebo mléko.
- Namočenou rukou tvarujeme koule, vaříme ve vodě asi 20 minut.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka