Jaroslav Kneisl

hudební dramaturg

Životní motto:

Co zbývá jiného, než zpívat dál. Velké udělej z velkého a malé spal. Dříve než na listech podzimu přiletí mráz, lásku zaplétej do rýmů - a zachraň nás…

Co dělám v rozhlase:

Jsem hudebním dramaturgem folklorního vysílání. Starám se o to, aby se lidová hudba objevovala ve vysílání, aby vznikaly nové studiové i živé nahrávky. Dramaturgicky připravuji programovou řadu pořadu Na pěknú notečku, který posluchačům představuje nové nahrávky i poklady z archivů a nezapomíná na jubilea osobností folklorního hnutí i souborů.
Spolupracuji na dramaturgii Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů a připravuji hudební přenosy z významných folklorních festivalů a akcí. Především se snažím s pokorou navázat na dlouhou tradici folklorního vysílání Českého rozhlasu a se zatajeným dechem otvírám studnici hudebního archivu, který obsahuje skutečné poklady lidové hudby. 

Před rozhlasem: 

Jsem pravověrný Valach, který měl to štěstí, že se mu stala záliba povoláním. Jsem absolventem Konzervatoře P. J. Vejvanovského v Kroměříži, kde jsem studoval hru na cimbál ve třídě Růženy Děcké. Vyučoval jsem a stále částečně vyučuji hru na tento kouzelný nástroj na základní umělecké škole. Hra na cimbál mě přivedla také ke studiu etnologie, kterou jsem vystudoval na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Občas pořádám setkání se zajímavými osobnostmi, přednášky, koncerty a další taškařice spojené s tématy lidové i artificiální hudby, národopisu a dalších. Řediteluji Mezinárodní festival cimbálu ve Valašském Meziříčí a jsem členem Cimbálové muziky Valašsko, Kordulka, Bača a rád si zahraju také jinde.

Co mě baví:

Baví mě vše, co dělám (až na některé činnosti z kategorie „nutné zlo“, bez kterých by to nešlo). Rád se potkávám s lidmi. A ještě milejším je mi takové setkání za přítomnosti dobrého jídla, pití a samozřejmě muziky. Mám rád cesty, často vlakem. Po naší krásné vlasti, po Evropě, ale nenudí mě ani delší výlety za hranice všedních dnů.

Všechny články

Stránky

Sledujte nás

Kolegové