Sedmikráskový sirup

Říká se jí Husí kvítko, hlavní sezona jejího sběru je od dubna do srpna. Podporuje dlouhověkost i trávení.

V apetýtových receptech nás dnes zajímá sedmikráska. Její český název chudobka se prý váže k pranostice, že pokud je jaro teplé a suché, kvete bohatě, to pak ale znamená, že bude hladový a bídný rok. Máme úterý, a tak opět přinášíme tip na další (nejen letní) sirup.

Budete potřebovat:

(množství je asi na 5 čtvrtlitrových skleniček, můžete měnit dle potřeby)

  • asi 1 000 květů květů sedmikrásek
  • ½ litru vody
  • ½ kg cukru
  • 2 citrony

Postup:

  1. Vodu povaříme, poté horkou vodou zalijeme květy sedmikrásek připravené v nádobě.
  2. Citron omyjeme, nakrájíme na kolečka a přidáme ke květům.
  3. Nádobu přikryjeme a necháme louhovat 24 hodin.
  4. Poté zcedíme, využít můžeme plátýnko nebo starou košili.
  5. Poté přidáme cukr a chvíli povaříme, sirup je hotový.

Tip: Pokud chcete sedmikráskový med, stačí vařit dál do zhoustnutí. Nalijeme do skleniček a zavíčkujeme, nemusíme dále zavařovat. Používáme do citronád, čaje, na palačinky, na dezerty nebo jako šťávu či lék při nachlazení.

Kytice sedmikrásek

Sirup si můžete připravit i způsobem, který nabízíme níže.

  • 500 sedmikráskových květů bez stonků
  • 1 litr převařené horké vody
  • 1 citron nakrájený na plátky
  • 750 g krupicového cukru

Postup:

  1. Propláchnuté květy dáme do mísy, zalijeme horkou vodou a přidáme citron.
  2. Necháme 24 hodin louhovat.
  3. Druhý den přecedíme přes plátýnko do hrnce, přidáme cukr a vaříme na mírném plameni do zhoustnutí sirupu.
  4. Hotový sirup nalijeme do čistých vyvařených sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Související

  • Čaj a sirup z rýmovníku

    V dnešním Apetýtu vám nabízíme hned dvě možnosti zpracování rýmovníku.

  • Šípkový sirup

    Za receptem Apetýtu se vydáme do Bořetic u Hustopečí, tam přímo u kostela najdete designový kontejner na dvorku bořetické fary. A to i s posezením pod jabloní.

  • Sirup z plodů jeřábu černého

    Keltové ho považovali za posvátný, věřili, že odráží zlá kouzla a kletby. Plody jeřábu černého dozrávají v polovině srpna.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.