Volyňské koláče

Zalistovali jsme recepty vás posluchačů a za recept na Volyňské koláče děkujeme paní Evě z Brna. Říká, že se jedná o rodinný recept její prababičky a koláče takto pečou dodnes.

 

Na Volyňské koláče potřebujeme:

  • 500g hladké mouky
  • 1 pytlík majonézy (100g)
  • 100g oleje
  • 250 ml mléka
  • 6 lžic cukru krystal
  • špetka soli
  • 2 žloutky - bílky si necháme stranou
  • 60g kvasnic (kostka a půl)

 Na bílou drobenku (množství odhadem):

  • hrubá mouka
  • cukr krystal
  • máslo

Vše smícháme dohromady dle chutě.

Na hnědou drobenku odebereme menší část z bílé drobenky a přidáme do ní mletou skořici.

Na tvarohová náplň:

  • tvaroh (kostka)
  • moučkový cukr
  • vanilkový cukr
  • nastrouhaná citronová kůra

Vše smícháme dohromady dle chuti.

Na kvásek: ohřejeme mléko, přidáme cukr krystal, kvasnice a necháme zhruba 15 minut odstát.

Postup:

  1. Do mísy vysypeme mouku, přidáme kvásek a poté zbylé suroviny.
  2. Uhněteme těsto a necháme zhruba hodinu kynout.
  3. Mezitím si připravíme bílou a hnědou drobenku a náplň na koláče.
  4. Jakmile těsto vykyne, vezmeme čajovou lžičku a vykrajujeme kousky, z kterých následně tvoříme kuličky.
  5. Tyto kuličky namáčíme v bílku a bílé drobence.
  6. Pokládáme na plech, drobenkou nahoru.
  7. Vezmeme si umyté vejce a tímto vejcem vytvoříme v koláčích důlky, do kterých dáváme náplň.
  8. Nakonec posypeme hnědou drobenkou.
  9. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova na 180 stupňů zhruba 15 - 20 minut.
zdroj: Eva Ursacherová