Volyňské koláče
Zalistovali jsme recepty vás posluchačů a za recept na Volyňské koláče děkujeme paní Evě z Brna. Říká, že se jedná o rodinný recept její prababičky a koláče takto pečou dodnes.
Na Volyňské koláče potřebujeme:
- 500g hladké mouky
- 1 pytlík majonézy (100g)
- 100g oleje
- 250 ml mléka
- 6 lžic cukru krystal
- špetka soli
- 2 žloutky - bílky si necháme stranou
- 60g kvasnic (kostka a půl)
Na bílou drobenku (množství odhadem):
- hrubá mouka
- cukr krystal
- máslo
Vše smícháme dohromady dle chutě.
Na hnědou drobenku odebereme menší část z bílé drobenky a přidáme do ní mletou skořici.
Na tvarohová náplň:
- tvaroh (kostka)
- moučkový cukr
- vanilkový cukr
- nastrouhaná citronová kůra
Vše smícháme dohromady dle chuti.
Na kvásek: ohřejeme mléko, přidáme cukr krystal, kvasnice a necháme zhruba 15 minut odstát.
Postup:
- Do mísy vysypeme mouku, přidáme kvásek a poté zbylé suroviny.
- Uhněteme těsto a necháme zhruba hodinu kynout.
- Mezitím si připravíme bílou a hnědou drobenku a náplň na koláče.
- Jakmile těsto vykyne, vezmeme čajovou lžičku a vykrajujeme kousky, z kterých následně tvoříme kuličky.
- Tyto kuličky namáčíme v bílku a bílé drobence.
- Pokládáme na plech, drobenkou nahoru.
- Vezmeme si umyté vejce a tímto vejcem vytvoříme v koláčích důlky, do kterých dáváme náplň.
- Nakonec posypeme hnědou drobenkou.
- Pečeme v předehřáté troubě dozlatova na 180 stupňů zhruba 15 - 20 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.