Jidáše

podle paní Mirky

Suroviny:


150 g másla
100 g moučkového cukru
750 g polohrubé mouky
cca 250 – 300 ml mléka
3-4 žloutky
35 g droždí
citrónová kůra
špetka strouhaného muškátového oříšku
sůl
žloutek nebo máslo na potření
med na pokapání

Postup:

Do vlažného mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme do něj droždí a na teplém místě necháme vykynout. Máslo s cukrem a se žloutky utřeme do pěny. Do nahřáté mísy prosejeme mouku, přidáme utřené máslo s cukrem a se žloutky, vykynutý kvásek, nastrouhanou citrónovou kůru a muškátový oříšek, osolíme a zaděláme tuhé těsto. Jeho povrch poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout. Během kynutí dvakrát těsto tzv. srazíme, tzn., že ho znovu proděláme. Tím bude pečivo ještě lepší. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, vytvoříme z něj šišku, ze které odkrajujeme stejně těžké kousky. Ty potom vyválíme na dlouhé tenké válečky, které stočíme do spirály. Přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme je na teplém místě asi 15 minut odpočinout. Před pečením je potřeme rozehřátým máslem nebo žloutkem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatavého zabarvení. Upečené jidáše pokapeme medem.

Celková doba přípravy je cca 2 a půl hodiny

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.