Tvarohové noky s ovocným přelivem

podle paní Mirky

Suroviny:

500 g měkkého tvarohu
200 g pšeničné krupice
2 vejce
1 lžíce oleje
sůl
moučkový cukr a rozpuštěné máslo na posypání a polití noků
1/2kg – 3/4kg zahradního ovoce
cukr dle chuti
1 kelímek zakysané smetany

Postup:

Tvaroh rozmícháme s vejci a olejem, osolíme a přidáme krupici. Vypracujeme měkké těsto, které necháme v chladu 1 hodinu proležet. Pomocí 2 lžic tvarujeme noky, zavaříme je do vroucí mírně osolené vody. Jakmile noky vyplavou na povrch jsou vařené. To trvá zhruba 5 minut. Uvařené noky vyjmeme děrovanou naběračkou, posypeme je cukrem a omastíme rozpuštěným máslem. Přelijeme ovocným přelivem a zakysanou smetanou.
Podáváme jako hlavní chod nebo dezert.

Přeliv:

Očištěné a opláchnuté ovoce na mírném ohni rozvaříme. Je-li směs příliš řídká, šťávu odvaříme. Podle chuti osladíme a hned podáváme.

Celková doba přípravy: 20 minut
4 porce

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.