Tvarohové noky s ovocným přelivem
podle paní Mirky
Suroviny:
500 g měkkého tvarohu
200 g pšeničné krupice
2 vejce
1 lžíce oleje
sůl
moučkový cukr a rozpuštěné máslo na posypání a polití noků
1/2kg – 3/4kg zahradního ovoce
cukr dle chuti
1 kelímek zakysané smetany
Postup:
Tvaroh rozmícháme s vejci a olejem, osolíme a přidáme krupici. Vypracujeme měkké těsto, které necháme v chladu 1 hodinu proležet. Pomocí 2 lžic tvarujeme noky, zavaříme je do vroucí mírně osolené vody. Jakmile noky vyplavou na povrch jsou vařené. To trvá zhruba 5 minut. Uvařené noky vyjmeme děrovanou naběračkou, posypeme je cukrem a omastíme rozpuštěným máslem. Přelijeme ovocným přelivem a zakysanou smetanou.
Podáváme jako hlavní chod nebo dezert.
Přeliv:
Očištěné a opláchnuté ovoce na mírném ohni rozvaříme. Je-li směs příliš řídká, šťávu odvaříme. Podle chuti osladíme a hned podáváme.
Celková doba přípravy: 20 minut
4 porce
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.