Celerové karbanátky s hovězím
Karbanátek neboli bochánek z masa je v naší kuchyni poměrně oblíbený. Existuje nespočet variant: s masem, sýrem i s rybou.
Už samotný název je zajímavý – jedna z verzí původu říká, že pochází z italského „carbone“, což znamená uhlí. Každopádně se jedná o pokrm smažený nebo v troubě pečený. Apetýt pro vás má zajímavou verzi celerových karbanátků s hovězím masem.
Budete potřebovat:
- 200 g mletého hovězího masa
- ¾ hrnku polohrubé mouky
- 1/2 středně velkého celeru
- 2 vejce
- olej
- sůl, pepř, drcený kmín, majoránku
Postup:
- Vejce, mouku, maso a najemno nastrouhaný celer smícháme dohromady.
- Dochutíme kořením a vytvoříme malé bochánky.
- Smažíme klasicky na pánvi v oleji a pokud bychom se tomuto postupu chtěli vyhnout, můžeme péci na pečícím papíru na plechu v troubě.
- Každý bochánek je dobré před pečením potřít olejem.
- Ideální doba pečení je 30 minut na 180 stupňů.
Související
-
Bramborové jitrnice
Historie to tak zařídila, že typická slovenská jídla pocházejí z období, kdy Slovensko bylo většinou chudým krajem a hlavními pilíři tamní kuchyně byly brambory a zelí.
-
Vepřové v pepřové
Dnešní recept Apetýtu potěší milovníky masa. Připravíme si recept, který má originální název Vepřové v pepřové. Naznačuje, že budeme vařit jídlo pikantní.
-
Poctivá křenová omáčka
Léčivá síla křenu je veliká a díky tomu má v lidovém léčitelství již po staletí své místo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.