Vepřové v pepřové
Dnešní recept Apetýtu potěší milovníky masa. Připravíme si recept, který má originální název Vepřové v pepřové. Naznačuje, že budeme vařit jídlo pikantní.
Ve středověku byl pepř nesmírně vzácný a dokonce fungoval jako platidlo. Možná nevíte, že pepřovník vypadá jako náš chmel. Je to popínavá rostlina, která dosahuje výšky až 15 metrů, může se dožít 60 let a plodí po třech letech.
Největšími světovými producenty pepře jsou momentálně Vietnam, Indonésie a Indie.
Kvalitní pepř přináší spoustu zdravotních benefitů. Je zdrojem vitaminu A, C, E a vitaminu K. Navíc obsahuje složky, které působí protizánětlivě a antioxidačně.
Budete potřebovat:
- 200 g vepřového masa nakrájeného na kostky
- 1 cibuli
- 1 lžičku kuliček barevného pepře
- 1 lžičku hořčice (nejlépe dijonské)
- 4 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce sádla
- 1 bramboru na zahuštění
Na dochucení: sůl, mletý pepř, mletou červenou papriku
Postup:
- Na pánvi rozpustíme sádlo a vložíme nakrájenou cibulku a maso, osolíme a zprudka orestujeme.
- Poté přidáme na jemno nastrouhanou bramboru, barevný pepř i mletý pepř a vše zalijeme 3/4 litrem vody.
- Dusíme zhruba 20 minut dokud omáčka nezhoustne.
- Dochutíme mletou červenou paprikou, hořčicí a přidáme smetanu.
- Prohřejme a podáváme nejlépe s vařeným bramborem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.