Vepřové v pepřové

Dnešní recept Apetýtu potěší milovníky masa. Připravíme si recept, který má originální název Vepřové v pepřové. Naznačuje, že budeme vařit jídlo pikantní. 

Ve středověku byl pepř nesmírně vzácný a dokonce fungoval jako platidlo. Možná nevíte, že pepřovník vypadá jako náš chmel. Je to popínavá rostlina, která dosahuje výšky až 15 metrů, může se dožít 60 let a plodí po třech letech. 

Největšími světovými producenty pepře jsou momentálně Vietnam, Indonésie a Indie. 

Kvalitní pepř přináší spoustu zdravotních benefitů. Je zdrojem vitaminu A, C, E a vitaminu K. Navíc obsahuje složky, které působí protizánětlivě a antioxidačně.

Budete potřebovat:

  • 200 g vepřového masa nakrájeného na kostky
  • 1 cibuli
  • 1 lžičku kuliček barevného pepře
  • 1 lžičku hořčice (nejlépe dijonské)
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce sádla
  • 1 bramboru na zahuštění

Na dochucení: sůl, mletý pepř, mletou červenou papriku

Postup:

  1. Na pánvi rozpustíme sádlo a vložíme nakrájenou cibulku a maso, osolíme a zprudka orestujeme.
  2. Poté přidáme na jemno nastrouhanou bramboru, barevný pepř i mletý pepř a vše zalijeme 3/4 litrem vody.
  3. Dusíme zhruba 20 minut dokud omáčka nezhoustne.
  4. Dochutíme mletou červenou paprikou, hořčicí a přidáme smetanu.
  5. Prohřejme a podáváme nejlépe s vařeným bramborem.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.