Nervozita rodičů, alternativa i žehnání aktovek. Do lavic zamířilo 5 700 prvňáků, 50 900 žáků základních škol a 23 500 středoškoláků

Do školních lavic dnes v kraji usedlo asi 5 700 prvňáčků, to je zhruba o 150 méně než v minulém školním roce.

Ve Zlíně je letos 669 prvňáčků, loni jich bylo 705. Také v Uherském Hradišti je méně prvňáčků než loni, dnes jich usedlo do lavic asi 250, před rokem jich bylo 291.

Základní školy v kraji by letos mělo navštěvovat asi 50 900 žáků, o tisíc více než v minulém školním roce.

Do prvního ročníku středních škol v kraji v případě denního studia nastoupilo podobně jako loni asi 6300 studentů.

V Česku je asi 180 soukromých základních škol. Pro své děti je vyhledávají rodiče, kterým se stávající způsob výuky na státních školách nelíbí, nebo kteří preferují alternativní způsoby vzdělávání.

V loňském roce otevřeli první třídu na městem zřizované Základní škole ve Valašském Meziříčí a v říjnu zahájí provoz soukromá Montessori mateřská škola v Rožnově pod Radhoštěm. Jaký je zájem o alternativní vzdělávání na Valašsku, zjišťovala reportérka Gabriela Hykl.

Děti se školními aktovkami v neděli společně s rodiči zamířily do kostelů po celé republice. Nejen aktovky, ale i další pomůcky si na mši za děti a školní mládež nechali požehnat také malí školáci ve zcela zaplněném kostele svatého Františka Xaverského v Uherském Hradišti.

autoři: pes , Gabriela Hykl , Michal Sladký

Související