Není Lešná jako Lešná. Zámek u Valašského Meziříčí s nádhernou zahradou vás poučí o stromech

Kdo někdy slyšel spojení zámek Lešná, vybaví si krásnou stavbu uprostřed zoologické zahrady nedaleko Zlína. Málokdo už ale ví, že stejně pojmenovanou stavbu nalezne i poblíž Valašského Meziříčí. Ta svým návštěvníkům nabízí krásnou zahradu, otevřené brány po celý rok nebo stálou expozici o stromech. 

Zámek Lešná se nachází ve stejnojmenné obci, ležící na samé hranici Zlínského, Moravskoslezského a Olomouckého kraje v okrese Vsetín. Dostat se do ní můžete přes Valašské Meziříčí, odkud stačí urazit pár kilometrů po hlavní silnici ve směru na Hranice.  

Historická stavba byla až do druhé světové války sídlem slavných hrabat Kinských. Dříve byla postupně předělávána z hradu, jenž vznikl už ve 14. století, až do dnešní zámecké podoby, která je od 19. století neměnná. Mimochodem právě při poslední přestavbě vznikla i velká zámecká zahrada, jež se v současnosti řadí mezi vůbec nejzajímavější ve svém regionu.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Pokud máte rádi české filmy, dost možná lešenský zámek znáte ze snímku režiséra Filipa Renče, jenž do něj zasadil děj svého psychologického dramata Requiem pro panenku. Další zajímavostí je, že na rozdíl od mnoha jiných zámek neomezuje svou otevírací dobu pouze na letní sezonu, ale navštívit jej můžete prakticky kdykoliv mimo pondělky. Zahrada je pak otevřena úplně každý den.  

Na Lešné nenarazíte na žádné složité prohlídkové okruhy, přesto uvnitř najdete spoustu zajímavých věcí, a to od ukázek tradičního zámeckého života, jež reprezentují historické pokoje s dubovým nábytkem, přes krásné obrazy a umělecké předměty, třeba až po školní třídu, upomínající na to, že přímo na zámku kdysi bývala škola.  

Úplnou specialitou je pak expozice, jež poučuje a edukuje všechny návštěvníky, jak důležité jsou v našich životech stromy. Nabízí množství informací o jejich významu, hospodářském využití, ekologických důsledcích nebo třeba o tom, co se stane se stromem, když spadne na zem. Ať už jste tedy jen objevovatelé filmových míst, fanoušci zámeckých zahrad, nebo se třeba jen chcete dozvědět něco o přírodě kolem sebe, rozhodně zamiřte do Lešné u Valašského Meziříčí.

Lokace: Valašskomeziříčsko
Otevírací doba: zahrada každý den 10–18, zámek každý den krom pondělí 9–17

Spustit audio

Související