Nejkratší most přes Vltavu v Praze je chráněnou technickou památkou

27. leden 2016

Čechův most je po proudu Vltavy desátým pražským mostem. Na šířku má 16 metrů a s délkou 169 metrů je nejkratším mostem v Praze. Zároveň je ale i uměleckým dílem. Jeho tvůrci se inspirovali mostem Alexandra III. v Paříži. Zdobená secesní konstrukce patří mezi chráněné technické památky.

Most byl vybudován v letech 1905 až 1908. Jeho stavba souvisela s asanací starého Židovského města. Měl být součástí nikdy nerealizované trasy z Václavského náměstí přes Staroměstské náměstí, Pařížskou třídu a průkopem Letenskou strání na Pražský hrad.

Dnes je spojnicí mezi Pařížskou ulicí a nábřežím Edvarda Beneše. Kromě let 1940 až 1945, kdy byl most přejmenován na Mendelův, nese celou dobu jméno básníka, prozaika, novináře a cestovatele Svatopluka Čecha.

Tříbarevná mozaiku nahradil asfalt

Přímo pod mostem vede hlavní kanalizační sběrač, který museli stavebníci mostem „obkročit“. Stavbu pilířů prováděla firma Müller a Kapsa, železnou konstrukci dodala Českomoravská - Rustonka a bratři Prášilové.

Přímo pod mostem vede hlavní kanalizační sběrač, který museli stavebníci dvěma pilíři mostu obkročit

Chodníky se vydláždily tříbarevnou šachovnicovou mozaikou s obrazci ryb. Na vozovku se položila speciální špalíčková dlažba z tvrdého australského dřeva zvaného Jarrah. Vydržela tu neuvěřitelných 55 let, než ji nahradil asfalt.

K úpravám předmostí došlo v letech 1953 až 1956 v souvislosti s budováním Stalinova pomníku na Letné. Těsně u mostu stávala kaple sv. Máří Magdalény, která se ze stejného důvodu posunula asi o 30 metrů dál. Byl to první přesun budovy v Československu.

Umělecká výzdoba mostu je obdivuhodná. Na zasklených železných lucernách umístěných na vrcholech 17 a půl metru vysokých sloupů stojí čtyři bronzové sochy géniů od Antonína Poppa. Na záhlaví pilířů proti vodě uvidíte bronzové sochy světlonošů s pochodněmi. Po vodě zase šestihlavé hydry se znaky Prahy. Most zdobí také bronzové vázy.

U Čechova mostu se nachází jedno z největších pražských přístavišť, ze kterého vyplouvají parníky a lodě na vyhlídkové plavby Prahou.

Spustit audio