Neděle: Očkovat, nebo neočkovat?

25. únor 2018

Co si myslíte o očkování? Jaká jsou pro vás samozřejmá, a co byste si nikdy nenechali píchnout? Zaplatili jste očkování svým dětem, ale sami sobě ne? A proč?

Co si myslíte o povinném očkování dětí? Měly by neočkované děti chodit mezi ty, které vakcínu dostaly? Využili jste nové druhy vakcín, např. proti některým variantám rakoviny? Kde hledáte informace o očkovacích látkách? Očkujete se před cestami do zahraničí?

Kdyby nebylo očkování, stále bychom se potýkali s epidemiemi záškrtu, obrny, spalniček a mnoha dalšími nemocemi. Očkování má navíc nevýhodně postavení v tom, že nedokážeme v osobním životě jeho účinek ocenit. Copak vím, jestli bych tu chřipku bez očkování chytla? Jestli zrovna klíště, které si mě našlo, bylo infikované? Jestli jsem na cestách narazila na jídlo, po kterém bych měla žloutenku jako trám?

Na druhou stranu je dnes tolik nejrůznějších očkování, že z toho jde jednomu hlava kolem. A jen těžko si může bez odborné rady sami vybrat.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.