Neděle: Doba cukrová

02636021.jpeg
02636021.jpeg
Jsme závislí na cukru? Jíme více cukru než dřív? Proč je cukr i v jiných potravinách než v cukrovinkách? Snažíte se omezit umělá sladidla ve svém jídelníčku? Jde to vůbec?

Dáváte dětem cukrovinky? Sledujete, z jakých sladidel jsou vyrobené? Kolik je v nich cukru? Máte někdy neodbytnou potřebu dát si něco sladkého? Opravdu v tu chvíli naše tělo touží po čokoládové tyčince? Není nadměrná spotřeba cukru jen jednou z fám? Opravdu škodí bílý sladký prášek našemu zdraví?

Za rok sní v průměru každý Čech téměř 40 kilogramů cukru, pro tělo je to podle názoru některých odborníků dávka nadmíru vysoká. Jsme tak prý blíž nemocem jako je Alzheimer, metabolický syndrom nebo chorobám srdce.

Přitom spotřeba cukru v posledních desetiletích stoupá a najdeme ho i v takových potravinách, kde by člověk cukr nečekal – v těstovinách, nakládaných rybičkách, nebo třeba v solených brambůrkách.