Nebezpečný odpad ze severu Moravy převezou na Uherskohradišťsko. Počká tam na výsledek šetření policie

Radni Frýdku-Místku dnes vybrali specializovanou firmu, která vyklidí nelegální sklad hořlavin v sousedním Starém Městě.

500 tisíc litrů převeze do svého zabezpečeného areálu ve Starém městě u Uherského Hradiště společnost  Aquatest.

Odpad tam bude skladovaný do doby, než policie vyšetří, kdo je jeho majitelem. Podle primátora Frýdku-Místku Michala Pobuckého z ČSSD s firmou město podepíše smlouvu v nejbližších dnech.

"Rada města rozhodla a vybrala firmu Aquatest. Nechali jsme si k té firmě předložit i jejich reference. Mají reference například ze sanací ostravských lagun, máme tady přímo od Státního podniku Diamo, že všechno fungovalo, jak mělo a vše bylo v souladu se zadáním. Máme i referenci od městského úřadu Lovosice, kde měli obdobný problém jako my," řekl Pobucký.

Podle něj je problém v tom, že město neví, jak dlouho se materiál bude muset skladovat, zda půjde o týdny, měsíce či roky. "Stále se čeká na vyjádření Policie ČR, kdo je původce odpadu a kdo by si ho měl převzít," řekl Pobucký.

Nelegální odpad do kraje přivezla pravděpodobně polská firma. Uskladnila ho na dvou místech. Ve skladovací hale ve Starém-Městě nedaleko Frýdku-Místku je uloženo 500 000 litrů odpadu. V Bohumíně-Pudlově na Karvinsku 150 000.

autor: iha | zdroj: Český rozhlas Ostrava
Spustit audio

Související