Nebe na zemi! Operní pěvec Adam Plachetka nazpíval s Ondřejem Havelkou písně Osvobozeného divadla

7. březen 2024

Ondřej Havelka nazpíval společně s operním pěvcem Adamem Plachetkou a písně Osvobozeného divadla. „Nejvíc mě baví autenticita. Když vznikají improvizace a komunikace s publikem, je to nejživější,“ přibližuje Ondřej Havelka. Adam Plachetka dodává: „Koketovali jsme i s variantou, že bychom imitovali jejich forbíny, ale nemuselo by to být relevantní. Stačí, že kopírujeme muziku.“

Čtěte také

Nápad natočit společně písně Ježka, Voskovce a Wericha přišel od Adama Plachetky?

Adam Plachetka: Mělo to komplikovanou genezi, protože jsem se dostal k projektu, kde jsme pro Českou televizi natáčeli písně Osvobozeného divadla a dělali jsme je s klavírem Davidem Švecem. Když jsem se je učil, opakoval si texty, zjistil jsem, jak moc času se tomu musí věnovat. Tak jsem to poslouchal v autě a usoudil jsem, že s orchestrem je to o hodně lepší než s klavírem. Volal jsem hned Ondrovi a ptal jsem se, jestli by se jim do toho nechtělo. A byl jsem rád, že se jim do toho chtělo.

Hned jste si řekli, že to toho jdete?

Ondřej Havelka: S operními pěvci je to složité, protože mají zafixovaný způsob zpěvu. A zaplaťbánbůh, protože to umí skvěle. A Adam obzvlášť. Způsob, který vyžaduje tato muzika, je vyprávěcí. Musím říct, že Adam je strašně flexibilní, chytrý a vstřícný člověk, naslouchal mým radám a přišel na to, jak to dělat.

Čtěte také

Jiří Voskovec a Jan Werich byli spíš herci než zpěváci. Jak jste přistoupili k vlastní interpretaci jejich písniček?

Adam Plachetka: Hledali jsme, a myslím si, že i úspěšně našli, nějaký kompromis, protože jsem to chtěl zpívat stylově, naučit se to tak, aby to dávalo smysl, abych nevyčuhoval a nepůsobil nevhodně, potažmo směšně. Ale zároveň jsem chtěl zůstat sám sebou, protože když se budu snažit působit jenom jako jazzový zpěvák, tak to akorát neudělám tak dobře jak ten, kdo se tomu doopravdy věnuje. Takže jsem chtěl, aby tam pořád zbylo nějaké moje jádro.

Ondřej Havelka: Adam má krásný hlas, způsob, který zpívá, je úžasný, takže jsem ho nechtěl úplně znásilnit, ale myslím si, že nejjednodušší a základní principy, které se vážou k swingu a jazzu, pochopil a dělá je.

Čím Osvobozené divadlo může oslovit současného diváka?

Adam Plachetka: Bavili jsem se včera o písni Proč nemohu spát, která může být vnímána politicky, ale když člověk ten kontext nehledá, je čistě o životní filozofii, o problémech každého člověka. Jsou to témata, co mají hloubku a jsou v ní i rady do života a nějaké zajímavé filozofie.

Pořad připravila Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související