Nadýchaný jako obláček, který osloví i chlapy. To je pařížský květák od Miroslavy Jäschkeové
Květák marinovaný v citronovo-petrželovém oleji, obalený v nadýchaném sněhovém těstíčku a dozlatova usmažený je mnohem lepší než květák klasicky obalený ve strouhance. Na takhle udělanou zeleninu se u Miroslavy Jäschkeové ze Stráže nad Nisou sbíhají sliny i mužům. Recept dělá už 50 let.
- 1 květák
- 5 lžiček soli
- Tip: 1 lžička cukru
- Na marinádu:
- 1–2 lžíce nakrájené petrželky
- šťáva z jednoho citronu
- 5 pět lžic oleje
- Na obalení:
- 3 vejce
- špetka soli
- 3 navršené lžíce hladké mouky (může být i trochu víc)
- olej na smažení
Postup
Květák rozebereme na růžičky. Do vařící vody dáme sůl. Můžeme přidat i lžičku cukru, pomůže nám více vytáhnout chuť květáku. Květák vaříme v odklopeném hrnci asi 10 minut, aby růžičky byly akorát na skus.
Necháme zchladnout a mezitím si připravíme marinádu. Petrželku nakrájíme najemno. Vložíme ji do misky, přidáme olej a oleje a šťávu z citronu. Vše promícháme.
Jednotlivé růžičky pořádně omočíme v marinádě, aby se nasákly. Necháme je klidně chvilku odležet, květák tím získá příjemnou svěží chuť.
Připravíme si těstíčko na obalování. Žloutky oddělíme od bílků a do vysoké nádoby nalijeme tři bílky, trochu je osolíme a vyšleháme do sněhové konzistence.
Zbylé žloutky rozkvedláme a přidáme do nich tři navršené lžíce hladké mouky. Prošleháme a po částech jemně vmícháme do sněhových bílků.
V tomto těstíčku pak obalujeme každou růžičku zvlášť a házíme do rozpáleného oleje. Smažíme ze všech stran dozlatova a odkládáme na ubrousek, aby okapal přebytečný olej.
Podáváme s bramborami a domácí tatarkou.
Miroslava Jäschkeová
Recept má přes 50 let, zřejmě ze školy, když si jako mladé učitelky s kolegyněmi vyměňovaly recepty. Rodině moc chutná, a proto se o něj chtěla podělit i v Pochoutkovém roce.
Přestože je paní Jäschkeové už přes osmdesát let, je stále aktivní, svěží a ráda vaří i peče. Přivítala nás v domě svého syna a snachy. Připravili nám velké pohoštění s chlebíčky, závinem i tvarohovým drobenkovým koláčem. Byl to krásný, veselý a chutný konec letošního soutěžního Pochoutkového roku.