Nadýchaný jako obláček, který osloví i chlapy. To je pařížský květák od Miroslavy Jäschkeové

Květák marinovaný v citronovo-petrželovém oleji, obalený v nadýchaném sněhovém těstíčku a dozlatova usmažený je mnohem lepší než květák klasicky obalený ve strouhance. Na takhle udělanou zeleninu se u Miroslavy Jäschkeové ze Stráže nad Nisou sbíhají sliny i mužům. Recept dělá už 50 let.

Ingredience
  • 1 květák
  • 5 lžiček soli
  • Tip: 1 lžička cukru
  •  
  • Na marinádu:
  • 1–2 lžíce nakrájené petrželky
  • šťáva z jednoho citronu
  • 5 pět lžic oleje
  •  
  • Na obalení:
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 3 navršené lžíce hladké mouky (může být i trochu víc)
  • olej na smažení

Postup

Květák rozebereme na růžičky. Do vařící vody dáme sůl. Můžeme přidat i lžičku cukru, pomůže nám více vytáhnout chuť květáku. Květák vaříme v odklopeném hrnci asi 10 minut, aby růžičky byly akorát na skus.

Necháme zchladnout a mezitím si připravíme marinádu. Petrželku nakrájíme najemno. Vložíme ji do misky, přidáme olej a oleje a šťávu z citronu. Vše promícháme.

Jednotlivé růžičky pořádně omočíme v marinádě, aby se nasákly. Necháme je klidně chvilku odležet, květák tím získá příjemnou svěží chuť.

Připravíme si těstíčko na obalování. Žloutky oddělíme od bílků a do vysoké nádoby nalijeme tři bílky, trochu je osolíme a vyšleháme do sněhové konzistence.

Zbylé žloutky rozkvedláme a přidáme do nich tři navršené lžíce hladké mouky. Prošleháme a po částech jemně vmícháme do sněhových bílků.

V tomto těstíčku pak obalujeme každou růžičku zvlášť a házíme do rozpáleného oleje. Smažíme ze všech stran dozlatova a odkládáme na ubrousek, aby okapal přebytečný olej.

Podáváme s bramborami a domácí tatarkou.

Miroslava Jäschkeová

Recept má přes 50 let, zřejmě ze školy, když si jako mladé učitelky s kolegyněmi vyměňovaly recepty. Rodině moc chutná, a proto se o něj chtěla podělit i v Pochoutkovém roce.

Přestože je paní Jäschkeové už přes osmdesát let, je stále aktivní, svěží a ráda vaří i peče. Přivítala nás v domě svého syna a snachy. Připravili nám velké pohoštění s chlebíčky, závinem i tvarohovým drobenkovým koláčem. Byl to krásný, veselý a chutný konec letošního soutěžního Pochoutkového roku.

Patrik Rozehnal a Miroslava Jäschkeová
autoři: Patrik Rozehnal , djo