Nad Vrbnem pod Pradědem vyrostly tři originální turistické atrakce. Dvě obří houpačky a jedna židle

5. únor 2024

Vrbno pod Pradědem v Moravskoslezském kraji se může pochlubit novou turistickou atrakcí. Na třech kopcích, které ho obklopují, vyrostly originální fotopointy. Zajímavá místa, díky kterým si návštěvníci mohou pořídit nevšední fotografie. Na Vrbnem tak stojí dvě obří dřevěné houpačky a jedna obří židle jako pro Děda Praděda.

První z houpaček se nachází v místní části Mnichov, na kopci nad Střelnicí. Za tou druhou je potřeba se vydat k Mirkově prameni pod Sokolskou chatu. A konečně židle našla umístění nad modrou turistickou trasou, která vede z Vrbna pod Pradědem do Ludvíkova.

Samotné město leží v údolí, a tak je cesta do kopců ideální pro milovníky krásných výhledů či lovce snímků úchvatných panoramat. Z houpačky v části Mnichov je totiž vidět nejen celé město, ale i Petrovy kameny a špička vysílače na Pradědu. Posezení na houpačce navíc dodá celému výšlapu na atraktivitě, a tak proti výletu rozhodně nebudou protestovat ani děti.

U modré turistické značky z Vrbna do Ludvíkova vyrostla obří židle

Nápad se zrodil díky klasické houpačce zavěšené na stromě nad Železnou. Místní tam rádi chodili i kvůli výhledům. Ovšem posílat turisty na soukromý pozemek město nemohlo. A tak na městském úřadě dali hlavy dohromady, poohlédli se po podobných fotopointech po naší zemi i u sousedů a nakonec vymysleli něco, co se bude hodit právě k Vrbnu. Volba materiálu byla jasná. Bytelné dřevo. A poctivé ukotvení do země. Houpačky totiž dosahují výšky pěti metrů, obří židle má metry tři.

Přestože fotopointy už na kopcích stojí, stále na nich ještě probíhají drobné úpravy. Turistům by plně měly sloužit na jaře 2024. To se pak mohou stavit třeba v místním infocentru, kde zjistí přesnou cestu k nim a navíc dostanou i panoramatickou mapu popisující výhledy z jednotlivých míst.

Spustit audio