Náchod se chce brzy vrátit na mapu našich lázeňských měst a opět spustit prameník minerální vody IDA

22. listopad 2023

Vypravíme se do Náchoda, kde to po dvou letech od koupě zdevastovaných lázní v Bělovsi začíná vypadat nadějně. Náchodská radnice totiž ukázala, jak bude vypadat zdejší lázeňský park, na kterém se začne pracovat v příštím roce. A mezitím se už město pustilo také do úpravny minerální vody a v dalších fázích by se dokonce měl do lázní vrátit i ambulantní lázeňský provoz se všemi procedurami. 

Na vše se zeptáme místostarosty Náchoda Jana Čtvrtečky. Jak je to dlouho, co byly lázně v Bělovsi plné lidí a pacientů, kteří se tam léčili?
Největší rozkvět byl samozřejmě před revolucí nebo, dejme tomu, za první republiky. Už je to bohužel čtvrt století, co lázně nefungují, nicméně zmínky o minerální vodě a o lázních jsou už ze středověku a lázně jako takové slavily nedávno 200 let, protože jejich založení počítáme do roku 1818.

Jan Čtvrtečka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Albrecht z Valdštejna si prý dokonce nechával posílat do ležení v Kladsku vodu z Náchoda.
Ano, je to tak, určité historické zmínky o tom existují. Jinak zdejší voda byla známá už ve 14. století, tedy opravdu minerální voda u nás vyvěrá velmi dlouho.

Město se snažilo navazovat komunikaci se soukromými vlastníky, ale nikdy se projekty nedotáhly do konce. Mám radost, že se to teď daří.
Jan Čtvrtečka, místostarosta Náchoda

Víme, jaké obtíže se tam léčily?
V Náchodě se vždy léčily ischemické choroby srdeční, vysoký tlak, a pak také stavy po infarktech a samozřejmě všechny různé druhy cévních komplikací. Lázně to ale byly menší, takové komornější, podobně jako v polském městečku Kudowa Zdrój hned za hranicemi. Ale lázeňský život tam probíhal velmi pestře a chodili do lázní lidé z celého Náchoda a okolí. Takže to nebylo jen o lázeňských hostech, ale i o Náchoďácích.

Čtěte také

Proč tedy lázně v posledních desetiletích zmizely a areál zchátral?
Je to obdobná situace jako jinde v České republice. Došlo k vrácení majetku, následně tam byly plánovány nějaké projekty, které se úplně nepotkaly s finančními prostředky nebo se záměry. Po restituci se to dostalo bohužel do rukou vlastníků, který neměli úplně zájem o rozvoj lázeňství, spíše to byli spekulanti a o majetky se v podstatě nestarali. Kdyby se o ně starali, tak tam možná ty budovy stojí dodnes. Ale tím, že se to zanedbalo, tak většina budov šla bohužel k zemi. Město se snažilo aktivně zapojovat a navazovat komunikaci se soukromými vlastníky, ale nikdy se ty projekty nedotáhly do konce. Takže mám radost, že nám se to teď daří.

Lázeňský areál už je tedy celý ve vlastnictví města?
V tuto chvíli je vše ve vlastnictví města. Jediné, co ještě chybí, tak jsou vrty Ida 1 a Ida 2, protože ty jsou stále ve vlastnictví státu. Nicméně my intenzivně jednáme o tom, aby nám je stát převedl, protože jsou na našich pozemcích a nikdo jiný k nim vlastně dnes reálně nemá přístup. Máme ale povolení k jejich využívání a máme smlouvy, takže nic nebrání rozvoji lázeňství.

Nové vrty zachytily jiný typ minerální vody, odlišný od Idy. Je šestkrát více mineralizovaná a oxid uhličitý má výborné vlastnosti.
Jan Čtvrtečka, místostarosta Náchoda

Minerální voda Ida byla vyhlášená a vždy se využívala pro lázeňskou péči. A částečně i pro stáčení do láhví. Nedávno jste udělali další vrty, to je Běla a Jan. Ida z nich je také dobrá? Jestli to je tedy Ida.
Není, ale to nám vůbec nevadí, protože máme z těch vrtů velkou radost. Jednak je z toho důvodu, že jsme tam zachytili nový typ minerální vody, který je trochu odlišný od Idy. Je asi šestkrát více mineralizovaný, než původní Ida. Takže Ida je jakoby slabá minerálka, dá se pít v podstatě celý den, ale minerální voda z nových vrtů je pro konzumaci vhodná jen asi půl litru denně, pro svou větší mineralizaci. Nicméně má i jednu neuvěřitelnou vlastnost a to je oxid uhličitý, který má výborné vlastnosti a velkou čistotu. A můžeme ho používat jak na uhličité koupele, tak i na plynové injekce.

Čtěte také

Pojďme nahlédnout do budoucnosti. Už se staví úpravna minerální vody a v příštím roce se chcete pustit do rozlehlého lázeňského parku. Jaký je tedy plán na obnovu lázní?
V letošním roce chceme dokončit úpravu minerální vody Ida, protože my už jednu máme na nových vrtech a teď dokončujeme úpravu ve Velkých lázních. Někdy v průběhu ledna bychom chtěli minerální vodu Ida opět pustit a vrátit ji Náchoďákům. Spousta lidí si pamatuje, že se na ni stála vždy dlouhá fronta u prameníku Jakub, lidé si odebírali minerální vodu do lahví a nosili si ji domů. Tak doufám, že fronty nevrátí, ale minerální voda určitě ano. A v příštím roce bychom chtěli realizovat dvě věci. První je obnova lázeňského parku, který už byl před 100 lety popsán jako velkolepý. Věřím, že i my dokážeme parku vrátit krásnou podobu. A dále bychom chtěli obnovit secesní budovu prameníku Ida, kde jsou ony vrty. To je jedna ze dvou budov, které v areálu zůstaly. A na tom nám opravdu záleží, protože to historicky k lázním prostě patří.

Čtěte také

Co tam tedy uvidíme v tuto chvíli?
V tuto chvíli v areálu zůstaly dva objekty. Jedním je budova Helena, to je původní lázeňská budova z roku 1818, a potom secesní budova prameníku Ida i s kolonádou. Ta pochází z přelomu 19. a 20. století, zhruba z roku 1905. A tyto dvě budovy chceme obnovit, vrátit jim život. Jinak tam v podstatě kromě prameníku Jakub, což je taková kaplička v parku, nezůstalo téměř nic. I kolonáda se bude obnovovat, je součástí prameníku Ida.

Architektonická firma, která dostala projekt na starosti, bude tedy propojovat to staré a původní s tím novým. A prý tam chcete hodně zeleně.
Věnovali se tomu opravdu na plný plyn a my jsme nezanedbali ani participaci občanů v této záležitosti. Moc jsme chtěli, aby se Náchoďáci zapojili. A oni se i do obnovy parku zapojili svými připomínkami, tak jsme to do projektu zakomponovali. A ještě taková možná trochu zvláštnost, chceme v parku připomenout i náchodskou rodačku Jiřinu Kaplickou, což je maminka známého architekta Jana Kaplického. Jedna část parku bude věnovaná flóře a květinám, kterým se ona ve svých herbářích a ilustracích věnovala. Takže to bude s její osobou propojeno.

Jan Čtvrtečka a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Chcete jistě také, aby se do lázní zase vrátil léčebný život, aby se tam vrátili pacienti. Tak kdy si myslíte, že by se to mohlo podařit?
Jsme optimisté, takže to vidíme na velmi krátkou dobu. Kromě to, že v příštím roce chceme rekonstruovat, stavět a předělávat Velké lázně, tak chceme rovnou spustit i projektovou dokumentaci na rekonstrukci a obnovu původní budovy Helena. A tam chceme vybudovat první ambulantní pavilon léčebně rehabilitační, abychom pacienty mohli už začít přijímat v blízké budoucnosti.

Na co vy se těšíte nejvíc?
Já osobně se nejvíc těším na spuštění minerální vody Ida.

Naším hostem byl místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka. Děkujeme za rozhovor a těšíme se, až bude Náchod zase plnohodnotné lázeňské město.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související