V Náchodě staví úpravnu populární minerálky Ida. Kdy se prameník znovu otevře veřejnosti?

19. září 2023 07:43

V areálu Velkých lázní v Náchodě - Bělovsi staví úpravnu minerální vody Ida. Úpravna městu umožní znovu otevřít známý prameník Jakub, který je veřejnosti nepřístupný od roku 2015. Kyselku Ida by si v něm lidé podle zástupců radnice mohli opět načepovat koncem letošního roku. Na místě zjišťoval informace reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Tady to zatím vypadá jako na staveništi. Dělníci našli v místě budoucí úpravny vody studnu, kterou zasypali a chystají se betonovat základovou desku přístavby. Ta bude navazovat na hlavní lázeňskou budovu. Za samotnou úpravnu město zaplatí necelé 3 miliony korun, dalších více než 7,5 milionu bude stát technologie úpravny.

Zařízení potom sníží obsah arsenu v minerální vodě pod 10 mikrogramů v litru a zredukuje také obsah železa. To je nutné pro získání povolení k čerpání minerální vody.

Čtěte také

Znamená to, že minerálka bude po úpravách chutnat jinak, než byli lidé zvyklí?
Na to jsem se samozřejmě ptal. Tedy ano, bude se mírně lišit, ale prý ten rozdíl nebude nijak zásadní. Dříve voda nebyla zbavována zmiňovaného železa a arsenu. O to se nově postará odarsenovací zařízení, takže pak už voda nebude mít tak zemitou příchuť, jak byli místní obyvatelé zvyklí.

A díky zvýrazněné chuti oxidu uhličitého by měla být zase svěžejší. Tak mi to alespoň popsal technolog firmy, která městu Náchod dodá ono zmiňované zařízení na úpravu minerálních vody.

Jaké další plány má Náchod s tímto areálem?
Veliké. Až dělníci dokončí úpravnu vody a město následně zprovozní prameník Jakub, tak by měla přijít na řadu hlavní budova lázní a kolonáda. Za její obnovu Náchod zaplatí zhruba 20 milionů korun.

Čtěte také

K tomu je zapotřebí připočítat dalších asi 40 milionů korun na úpravu parku u Velkých lázní. Ten je zatím zbavený náletů. Postupně v parku mají vzniknout nové chodníky a lavičky.

A řešit se bude i budoucnost jedné z nejstarších budov v celých lázních a to je budova Helena. Ta stojí vedle lázeňské kolonády a radnice ji plánuje na vlastní náklady obnovit. A následně ji asi pronajmout. Uvnitř má být ambulantní pavilon s léčebnými procedurami a také rehabilitací.

Naopak už zmiňovaná náchodská kolonáda se stane čistě výletním místem.

Spustit audio

Související