Na železnici mezi Přerovem a Moravským Pískem přibyly další komplikace – plánovaná výluka

13. červen 2022 11:12

Cestující na železniční trati mezi Přerovem a Moravským Pískem musejí počítat s dalšími komplikacemi. Od 14. června zde probíhá výluka.

Čtěte také

Cestování vlakem na trase mezi Přerovem a Moravským Pískem je aktuálně pro cestující velmi komplikované. Až do konce srpna je kvůli nefunčnímu zabezpečovacímu zařízení v Otrokovicích část této dopravy nahrazena autobusy, rychlíky, které tudy projíždějí, nabírají hodinová zpoždění.

Omezení se týká také řidičů. Přejezdy na trati mezi Otrokovicemi a Napajedly jsou totiž do konce sprna také v provizorním režimu. Jedná se o přejezdy směrem na Halenkovice a Žlutavu a o přejezd vedoucí na soukromý pozemek. Na těchto přejezdech není funční zabezpečovací zařízení, proto je tu rychlost vlaků snížena na deset kilometrů za hodinu a projíždějící vlaky tady musí houkat.

Cestující na železnici mezi Přerovem a Moravským Pískem na Hodonínsku musí počítat s další komplikací. Od 14. června tu Správa železnic pracuje na vedení pro elektrické lokomotivy.

Jízdní řády se výrazně mění

Situace ohledně jízdních řádů je komplikovaná. Je několik kategorií výlukových řádů. Většinu vlaků nahradí autobusy. Ostatní vlaky, které budou úsekem projíždět, mohou navýšit zpoždění až o 25 minut. Další linky pro změnu pojedou v jiné časy.

Pro část vlaků navíc platí výluka do Hulína na Kroměřížsku, pro další až do stanice v Přerově.

Cestujícím dopravní společnosti doporučují sledovat výlukové jízdní řády buď přímo na nádražích, nebo na internetových stránkách dopravců.

Důvody výluky

Úpravy trati budou sjednocovat napájení vlaků z trolejí na střídavou soustavu. Převážně v severní části republiky totiž troleje nad kolejemi vedou stejnosměrné napětí, což je případ také zmiňovaného regionu. V jižní části republiky to je zase napětí střídavé.

Přechod na střídavou soustavu má podle Správy železnic zajistit výkonnější napájení s nižšími ztrátami.

Aktuálně se bude 12 dnů pracovat na trati od Nedakonic po Otrokovice, od 3. července se během dalších 12 dnů totéž zopakuje v části trati od Otrokovic po Říkovice.

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související