Na polích rybníky a zničená úroda. Některé zemědělce čeká těžký start sezóny

16. únor 2024 09:15

Nejdřív povodně, pak rychlá obleva a silné deště. Pro některé zemědělce v Pardubickém kraji není pohled na pole úplně příjemný. Pořád na nich zůstávají laguny, ale třeba i naplavené nečistoty. Část úrody už teď můžou odepsat.

„Tady, kde ta voda stojí, ten profil se hodně utužuje a pak se s tou půdou špatně pracuje,“ říká Ondřej Kopista, který hospodaří na polích kolem Úhřetic na Chrudimsku. O Vánocích se tam rozlila řeka Novohradka a voda doteď nezmizela.

Podmáčená louka v blízkosti Novohradky

„Ten proud tady působí regulérní vodní erozi a tu nejkvalitnější půdu nám odnáší v místech, kde ta řeka si to místo najde, v tom nejnižším bodu pole,“ říká Kopista, který už teď ví, že část úrody ani nesklidí. 

„Na polích, která jsou okolo řeky Novohradky, nám natekla voda do řepky a v té řepce, jak tam ta voda teče léta letoucí, jsou udělané prohlubně. V těch prohlubních, kde ta voda stála delší dobu, je vidět, že ta řepka umřela, zplesniví, shnije,“ potvrdil zemědělec.

Zemědělci nemohou na pole

Další problém jsou pak naplavené nečistoty, které brzdí přípravné práce. „Nánosy v podobě plastů, velkých kusů kmenů, budeme muset, až se na ta pole dostaneme, ručně vytahat, aby nám technika dovolila půdu zpracovat,“ dodal Kopista.

A velmi podobně je na tom také zemědělské družstvo v Rosicích. Povodeň zaplavila 50 hektarů a dalších 300 utopil déšť. Zničená je řepka, ale bolestivější může být nedostatek zeleného krmiva.

Podmáčené pole u Úhřetic

„Po loňském roce, kdy bylo poměrně sucho a bude potřeba, aby se vyrobilo velké množství objemné hmoty, protože máme zvířata, tak abychom měli čím krmit. Je tam ta věc, že my se na ty pozemky nemůžeme v podstatě dostat. Po těch povodních, kdy byla vyplavena spousta příměsí z řek, jsou tam z toho hráze z větví, je potřeba to odstranit. V době, kdy už máme konec února, tráva začíná růst, se ten prostor zužuje a my se tam s technikou nemůžeme dostat. Tam to bude daleko složitější, abychom toto vyčistili, abychom tu hmotu mohli sklidit a použít ke krmení. To je daleko větší problém,“ vysvětluje předseda rosického družstva Miroslav Vavřina.

Podmáčená pole zkomplikují i setí a zpoždění může znovu negativně ovlivnit úrodu.

Spustit audio

Související