Na návsi, v kostele nebo zámeckém parku. Přečtěte si, kde najdete betlémské světlo

21. prosinec 2017

O víkendu čeští skauti přivezli z Vídně betlémské světlo, které záhy rozvezli do všech koutů republiky. Plamínek věčného světla symbolizující Vánoce si v následujících dnech mohou lidé odnést i do svých domovů. Na Zlínsku je na dvacet míst, kde si lidé mohou světlo zapálit.

Plamínek betlémského světla si lidé můžou zapálit už zítra na návsi v obci Hovězí nebo ve vánočním městečku v centru Vsetína. V sobotu ho budou skauti předávat třeba u vánočního stromečku v zámeckém parku v Chropyni.

A světlo je i na neobvyklých místech. Ve Starém Městě jde třeba o prodejnu nabízející barvy. V kraji je tak podle oficiálních stránek skautů na dvacet míst, kde je možné betlémské světlo zapálit.

A do všech domácností ho chtějí skauti roznést i na Štědrý den ve Fryštáku. Bližší informace najdou všichni zájemci buď na webových stránkách http://www.betlemskesvetlo.cz/app/kraj-13.html nebo svých obcí.

Do Betléma, místa narození Ježíše Krista, cestuje pro plamínek chlapec nebo děvče, kteří vykonali něco dobrého. Těm se říká Děti světla. Každý rok je vybírají v Horním Rakousku, kde tato tradice vznikla.

Tradici založili pracovníci rakouského rozhlasu Linci v roce 1986. Ti chtěli ozvláštnit sbírku pro zrakově postižené děti, nazvanou Světlo ve tmě. Z jeskynní kaple v Betlémě, kde hoří věčné světlo, tak dovezli letecky malý plamínek a začali říkat Světlo z Betléma.

A už v dalším roce ho začali rozdávat rakouští skauti. Inspirací novodobé tradice ale mohl být příběh jednoho válečníka z dob křížových výprav do Palestiny. Ten při odjezdu přísahal, že když výpravu přežije a vrátí se, donese do rodného města Florencie plamínek ohně z věčného světla.

Tradici Betlémského světla založili pracovníci rakouského rozhlasu Linci v roce 1986. Ti chtěli ozvláštnit sbírku pro zrakově postižené děti, nazvanou Světlo ve tmě. Z jeskynní kaple v Betlémě, kde hoří věčné světlo, tak dovezli letecky malý plamínek a začali říkat Světlo z Betléma.

autoři: Libor Netopil , Tomáš Fránek

Související