Na houby choďte do úplňku měsíce a nevařte je dlouho
Každá houba je jedlá, ale některá jenom jednou. Sbírejte tedy jenom takové houby, které znáte.
Je určito, že houby rostou nejhojněji do úplňku měsíce.
Při dušení hub se doporučuje přidat špetku sody nebo citronové šťávy, jsou stravitelnější. Jsou-li připraveny na kyselo, snáze se tráví.
Červi rychle opustí houby, když je rozřízneme a vložíme do silně osolené vody.
Holubinky snáze oloupeme, přelijeme-li je vroucí vodou.
Houby dusíme jen ve vlastní šťávě, však nepříliš dlouho, neb delším vařením tkanivo hub tuhne a stává se nestravitelným.
Sbírejte jen ty houby, které dobře znáte.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.