Na houby choďte do úplňku měsíce a nevařte je dlouho
Každá houba je jedlá, ale některá jenom jednou. Sbírejte tedy jenom takové houby, které znáte.
Je určito, že houby rostou nejhojněji do úplňku měsíce.
Při dušení hub se doporučuje přidat špetku sody nebo citronové šťávy, jsou stravitelnější. Jsou-li připraveny na kyselo, snáze se tráví.
Červi rychle opustí houby, když je rozřízneme a vložíme do silně osolené vody.
Holubinky snáze oloupeme, přelijeme-li je vroucí vodou.
Houby dusíme jen ve vlastní šťávě, však nepříliš dlouho, neb delším vařením tkanivo hub tuhne a stává se nestravitelným.
Sbírejte jen ty houby, které dobře znáte.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.