Muzikanti se svolají přes sociální sítě a zpívají po domech. Tak se koleduje v Nivnici

27. prosinec 2017

O svátku svatého Štěpána odcházeli ze služby čeledíni. Děti koledovaly. S písní nebo básničkou si u hospodářů vyprosily něco dobrého. Po jablíčku, po oříšku. Tradice zůstala na mnoha místech ve Zlínském kraji dodnes. Například v Nivnici na Uherskohradišťsku s koledami chlapci dodnes obcházejí chalupy.

Jenom jablíčka a oříšky vystřídalo jídlo dnešních dnů. „Máme nachystané chlebíčky, vánoční cukroví. A koledníky čekáme každý rok,“ říká Andrea Miškarová.

A moderní doba je vidět na tom, jak se koledníci na pochůzkách domlouvají. „Dali jsme se dohromady na facebooku,“ vysvětluje jeden z hlavních organizátorů a vedoucí souboru Nivnička Vlastimil Ondra. Podle něj to u mladé generace jinak nejde. 

Podle Ondry se při výběru koled už nedá čerpat ze zkušeností. „Tady se to už dlouho nepředává z rodičů na děti, tradice se zpřetrhaly. A tak čerpáme z pramenů, které se dochovaly,“ vysvětluje vedoucí souboru Nivnička.

Právě Ondra společně s dalším muzikantem Vítem Orlovským patří už dvacet pět k inventáři pochůzek. „Ti ostatní jsou inovace,“ říká Orlovský o mladých muzikantech z Nivničky.

Při hraní jde většinou o improvizaci, koledy muzikanti pravidelně necvičí.

Nivnické koledování

Související