Muzeum ve Slavičíně na Zlínsku vystavuje dekret k Řádu bílého lva, který in memoriam získal válečný letec Josef Stehlík

7. listopad 2022 17:01

Muzeum ve Slavičíně na Zlínsku převzalo dekret k Řádu bílého lva pro válečného letce Josefa Stehlíka. Získal ho in memoriam.

Listinu potvrzující udělení nejvyššího státního vyznamenání České republiky 5. listopadu přivezl do Slavičína synovec manželky Josefa Stehlíka Tomáš Černý. Dekret k Řádu bílého lva bude vystaven v expozici věnované letecké bitvě nad Bílými Karpaty.

Správce muzea Ladislav Slamečka o Jaroslavu Stehlíkovi říká: „Pan Stehlík byl taková osobnost, že ho musel mít každý rád. Nikomu nikdy neublížil. Byl fantastický veselý šprýmař. Když přišel mezi rybáře, chytl největší rybu. Když byl mezi myslivci, podařil se mu kapitální úlovek. Byl klikař.“

Josefu Stehlíkovi se přezdívalo letecké eso tří front. Bojoval nad Francií, Velkou Británií i nad východní frontou. Komunisté Josefa Stehlíka po roce 1948 propustili z armády, zbavili důstojnické hodnosti a uvěznili. Pro nedostatek důkazů ho po osmi měsících propustili s tím, že mohl pracovat pouze v dělnických profesích.

Plukovník ve výslužbě Josef Stehlík zemřel 30. května 1991 ve Slavičíně. Jeho ostatky jsou uloženy v rodinné hrobce v nedalekém Bratřejově.

Spustit audio

Související