Musíte být milý k lidem a usmívat se. Vedoucí centra na Soláni je osobnost roku

Osobností cestovního ruchu ve Zlínském kraji je pro letošní rok Alena Vašutová, vedoucí Informačního centra Zvonice Soláň v Karolince na Vsetínsku.

Vašutová v infocentru na Soláni pracuje deset let, osm let je jeho vedoucí. Ceny si velice váží. "Musíte být milý k lidem a usmívat se. Myslím si, že to dělá hodně. Soláň je nádherné, magické místo, na všechny působí velice pozitivně," řekla ČTK Vašutová.

Ročně spolu s kolegy připraví pro návštěvníky informačního centra desítky akcí. Ať už jde o výstavy, koncerty, oblíbené sochařské sympozium a malířskou školu, ale i svatby. "Celý rok to u nás žije. Vždycky se snažíme nabídnout při akcích nějakou přidanou hodnotu. Navaříme vína, punče, upečeme buchtu a lidi to ocení," uvedla Vašutová.

Soláň je jeden z nejznámějších vrchů Hostýnsko-vsetínské hornatiny. Přezdívá se mu Valašský Olymp. Je oblíbeným místem pro vycházky, turistiku nebo lyžování. Zvonice byla pod jeho vrcholkem otevřena 18. listopadu 2006. Od té doby hostila na 400 kulturních akcí.

Kříž u rozcestí Soláň turistická chata

Ročně do infocentra, které má tři zaměstnance, zavítá zhruba 70.000 lidí. Kolem něj je vybudován pětikilometrový okruh s deseti zastaveními, která lidem představují valašské pověsti. Zhlédnout mohou i galerii soch pod širým nebem. Zvonice Soláň je jedním z mála soukromých informačních center. Odkázána je především na příspěvky sponzorů a prodej suvenýrů.

Prvním držitelem ocenění, které je také známé pod názvem srdcař cestovního ruchu a uděluje ho Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, se v roce 2016 stala Renata Polišenská, tajemnice Regionu Slovácko, sdružení pro cestovní ruch. Loni zvítězil Roman Kalabus, velký podporovatel cykloturistiky na Valašsku.

zdroj: ČTK

Související