Mrkvový dort
V pátečním Apetýtu pro vás máme další sladkou dobrotu. Tentokrát bude naší hlavní ingrediencí mrkev.
Pokud ji do jídelníčku zařazujeme pravidelně, a to i v syrové podobě, velmi prospívá našemu zdraví. Snižuje například riziko srdečního infarktu, blahodárně působí na náš mozek, pomáhá uvolnit napětí v cévách a má také antibakteriální účinky.
Připravte si s námi mrkvový dort!
Co budete potřebovat?
na korpus:
- 4 hrnky najemno nastrouhané mrkve
- 2 hrnky polohrubé mouky (případně 1 celozrnné a 1 polohrubé mouky)
- 1 hrnek cukru (může být i třtinový)
- 1 hrnek najemno nasekaných vlašských ořechů
- 3/4 hrnku slunečnicového oleje
- 4 vajíčka
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr (nebo 1 lžičku vanilkového extraktu)
- 1 lžičku skořice
- 1/2 lžičky soli
na krém:
- 2 kelímky mascarpone (500 g)
- 1 kelímek zakysané smetany (200 g)
- 125 g změklého másla
- 2 lžíce medu
Postup:
- Vejce s cukrem a olejem vyšleháme.
- Pak přidáme další ingredience a vše dohromady umícháme.
- Pečeme v dortové formě vyložené pečícím papírem. A to asi na 180 stupňů, 30-40 minut.
- Poté připravíme krém – smícháme mascarpone s kysanou smetanou, máslem a medem. Vymíchaný krém necháme v lednici chvíli ztuhnout.
- Upečený korpus necháme zchladnout a pak ho rozkrojíme na dvě půlky.
- První polovinu krému dáváme dovnitř, druhou nahoru.
- Zdobíme ovocem.
- Dort necháme uležet do druhého dne, bude příjemně vláčný.
Související
-
Brownies s levandulí
Za dnešním receptem Apetýtu se vydáme do Lednice – do Burgr´s Clubu, kde nás mile pohostí a překvapí něčím voňavým a sladkým.
-
Čokoládový dort
Pondělní Apetýt pro vás má opět něco sladkého. Naše listopadové recepty uzavřeme čokoládou.
-
Dýňový kompot
Tento apetýtový recept potěší příznivce dobrot z dýně, velkolepá úroda si zaslouží dobré zpracování!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.