Moravskoslezské hejtmanství žádá o povolení k odchycení nebo odstřelu medvěda. Už opustil Beskydy

25. duben 2019 11:17

Šelma s monitorovacím obojkem se dostala až do Hukvald, které už jsou za hranicemi Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Moravskoslezský kraj chce mít preventivně povolení k odstřelu či odchycení medvěda. Podle vedení hejtmanství to umožní rychlou reakci, kdyby se zvíře stalo pro lidi nebezpečné. Zatím není jasné, kolik medvědů se v Beskydech pohybuje. Medvědice, kterou přírodovědci sledují pomocí obojku s GPS, se ale na čas dostala i mimo území Chráněnou krajinnou oblast Beskydy. Podle posledních informací se už ale vrátila zpět do hor. 

Medvědice v Beskydech pod drobnohledem. Když se přiblíží k lidským obydlím, budou včas varováni

Chycená medvědice v Beskydech, odborní pracovníci provádějí zápis

V Beskydech se teď pohybuje medvědice s elektronickým sledovacím obojkem. Začátkem tohoto týdne jí ho po úspěšném odchytu nasadili ochránci přírody.

„Ráno jsem šel kolem včelích úlů a zjistil jsem, že jsou dva vyvrácené. Jediné, co mě napsalo, že to mohl udělat jen medvěd,“ popisuje včelař Vladimír Pavelec z Čeladné. Moravskoslezský kraj k sepsání žádosti vedlo podle jeho mluvčí Nikol Birklenové to, že se šelma s monitorovacím obojkem dostala až do Hukvald, které už jsou za hranicemi Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

„Pouze pro případ, že toto zvíře bude ohrožovat lidské životy,“ odůvodnila Birklenová. Úředníkům teď běží lhůta pro vydání povolení. Kraj zároveň žádá ministerstvo životního prostředí, aby vypracovalo pravidla, jak v situacích kdy přísně chránění medvěd ohrožuje lidi zachovat.

Spustit audio

Související