Medvědice v Beskydech pod drobnohledem. Když se přiblíží k lidským obydlím, budou včas varováni

11. duben 2019 07:05

V Beskydech se teď pohybuje medvědice s elektronickým sledovacím obojkem. Začátkem tohoto týdne jí ho po úspěšném odchytu nasadili ochránci přírody.

Obojek bude nejméně rok odesílat údaje o pohybu šelmy v terénu. Což má svůj účel. „Kdyby se medvědice přibližovala do blízkosti lidských sídel nebo ke včelínům, můžeme nějakým způsobem varovat ty místní obyvatele,“ uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín pracovník Hnutí Duha a odborník na velké šelmy Michal Bojda z Valašska, který se na odchytu medvědice také podílel.

Vy jste se údajně pohyboval kolem klece chvilku před tím, než se do ní medvědice chytila. Jaký je to pocit?

Je to tak, že jsme v podstatě ani netušili, že medvědici máme tak blízko a je to vlastně jenom důkaz toho, že tyto velké šelmy dokážou žít skrytým způsobem a často se pohybujeme blízko nich a vůbec nemusíme vědět, že je máme blízko sebe. Na druhou stranu, já když chodím do toho terénu tady na hranicích se Slovenskem, kde už desítky let má pár medvědů svůj domov, tak vždycky trošku počítám s tím, že bych se s tím medvědem mohl potkat. Takže nebylo to zas až tak úplně nečekané, ale v tomto případě nás to opravdu trošku překvapilo.

Odborní pracovníci chycenou medvědici přeměřují

Co všechno dokážete zjistit z dat, která pošle sledovací obojek?

Z těchto dat můžeme získat informace o aktuálním pohybu medvědice. O tom jak velké dělá denní přesuny při hledání potravy. Na jak velkém území se ta medvědice pohybuje, které biotopy nebo jaké prostředí vyhledává medvědice k odpočinku. V neposlední řadě nás tyto informace mohou dovést k tomu, že kdyby se medvědice přibližovala do blízkosti lidských sídel nebo ke včelínům, můžeme nějakým způsobem varovat ty místní obyvatele před tím medvědem, aby si zabezpečili svá stáda, případně se bude v blízké době připravovat i plašení této medvědice, pokud by se takovýmto způsobem chovala.

Jak dlouho bude to zařízení fungovat?

Telemetrický obojek by měl vydržet minimálně rok. Dá se předpokládat, že možná i delší dobu. Ale samozřejmě to záleží na tom, jak dlouho vydrží baterie v obojku a jak často budou zasílány GPS souřadnice. Nedá se ale samozřejmě vyloučit nějaká technická závada, protože je to samozřejmě jen technika.

Už jste takto v minulosti nějakého medvěda sledovali?

V České republice je to v podstatě první medvěd, kterému je nasazen telemetrický obojek, ale kolegové na Slovensku tyto zkušenosti už mají. A nejen na Slovensku, ale i jinde na světě, kde se sledují medvědi nejen za účelem toho, že se jedná o nějakého medvěda, který se dostává do blízkosti lidských obydlí a může páchat škody, ale také i z důvodu výzkumu, aby se zjistilo, kudy přecházejí velké šelmy do dalších pohoří, což je další plus toho telemetrického obojku, který nám může ukázat cesty těchto šelem krajinou.

autoři: Pavel Vacek , Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související