Moderní kostel v Senetářově je malý zázrak. Lidé ho dokázali postavit sami během totality

8. únor 2024

Moderně pojatý kostel s hlubokou duchovní symbolikou připomíná semknutost věřících v Senetářově na Blanensku na jižní Moravě. Římskokatolický kostel sv. Josefa byl postaven v dobách totality, tedy za časů, které svatostánkům zrovna nepřály. Lidé ho postavili svépomocí a v rekordním čase. Přesto v sobě skrývá celou řadu poselství.

Během druhé světové války museli obyvatelé Senetářova obec opustit, protože zde vznikla střelnice. Zapřisáhli se, že pokud se jednou do vsi vrátí, postaví tu kapli nebo kostel. Po válce se skutečně mohli do svých domovů vrátit a následně začali shromažďovat finance. Měnová reforma v roce 1953 ale nastřádané peníze znehodnotila. V druhé polovině 60. let nastalo krátké období uvolnění a poněkud stranou zájmu tehdejšího režimu získala budova stavební povolení.

Obyvatelé Senetářova napnuli všechny síly a svépomocí dokázali během neuvěřitelných dvou let kostel postavit. Režim si kostela všiml až v roce 1971, kdy bylo zažádáno o povolení ho vysvětit. Místní dostali na výběr. Buď bude kostel vysvěcen, ale jeho provoz se zakáže s odkazem na potencionálně nebezpečnou betonovou skořepinu, anebo bude fungovat bez vysvěcení. Senetářovští ho tedy v tichosti provozovali bez vysvěcení, ke kterému došlo až v roce 1991.

Kostel jako plující loď

Budova kostela upoutá hned na první pohled svojí moderní architekturou s duchovní symbolikou. Připomíná loď, která proplouvá cestami života, sbírá věřící a veze je k Bohu. Stěžněm lodi je vysoký kříž na střeše, připomínající vykoupení člověka. Zvony pak mají za úkol vyzpívat radost, kterou věřícím přináší evangelium. Před kostel byla také přenesena vzácná plastika sv. Josefa ze staré kapličky, která byla zbourána v roce 1971.

Pohled na zadní část kostela odhaluje střechu ve tvaru lodi, jejímž stěžněm je vysoký kříž

Interiér kostela působí skromně, přesto je bohatý na celou řadu odkazů, symbolik a poselství. Dominuje mu prostý oltář, který má být spíše protikladem tradičních bohatě zdobených oltářů. Má vést k úctě a pokoře před Bohem. Stěnu za oltářem zdobí tři velké obrazy, znázorňující tři božské osoby, Otce, Syna a Ducha Svatého. Křížovou cestu připomíná 14 abstraktních obrazů od Mikuláše Medka. Okenní otvory vyplňují vitráže.

Kostel sv. Josefa v Senetářově se otevírá pravidelně každý pátek o mši svaté a také každou druhou neděli v měsíci. Prohlédnout si interiér kostela je možné i mimo mše po předchozí domluvě na farnosti v Jedovnicích.

Spustit audio