Mít domácí zvířátko je velká zodpovědnost, ne povinnost, říká zvířecí patoložka

26. říjen 2022

K tomu, aby člověk mohl zvíře chovat, je potřeba mít nejen spoustu času, ale také peněz. Proto se Lucia Frgelecová ve své praxi setkává s tím, že u ní skončí zvíře zanedbané. Pak  je důležité v rámci pitevního vyšetření zjistit příčinu toho, co se stalo, jaký byl mechanismus vzniku onemocnění nebo zranění a případně upozornit na trestný čin týrání zvířat.

Jsou také případy, že si pitvu zvířete vyžádá sám majitel. „Většinou  proto, že majiteli uhyne jedno zvířátko, doma jich má ale víc, a tak se bojí, aby se ostatní nenakazila.“ Často jsou předmětem zájmu Lucie Frgelecové i chráněné druhy. Například vlci, rysi nebo medvědi. Tam je pitva součástí pátrání po tom, jak k úmrtí došlo. „Musím říct, že téměř ve všech případech těch mrtvých vlků, co se u nás pitvali, se jednalo o srážku s autem nebo vlakem, čtyři byli střeleni. Co se týče rysů, je to podobné, ale měli jsme i případ, kdy rys Olda byl střelený do kolene, dlouho dobu přežíval, živořil, strašně zhubnul a to mi přijde jako hodně velký týrání.“

A jaký byl její nekomplikovanější případ? „Je to už pár let zpátky, že přišla k nám do ordinace slečna, dala nám plastovou krabičku od zmrzliny a říkala, že by chtěla pitvu. Když otevřela krabičku, byl tam obrovský šnek, achatina. Umřel a jeho majitelka chtěla vědět proč. V tu chvíli jsem si pomyslela, že já o šnecích moc nevím. A ona ještě říká: prosím vás, já bych potřebovala nutně zachovat ulitu. Vůbec mi nebylo jasné, jak ho dostanu ven, už ani moc nevoněl. Tak jsem obvolala polovinu naší univerzity s prosbou o radu. Nakonec se to povedlo, převzal si to kolega, byl to pro mě nejtěžší případ, protože jsem nevěděla, co mám dělat,“ vzpomíná Lucia Frgelecová.

Jaký nevítaný dárek si Lucia Frgelecová  z práce  odnesla domů? Proč se z ní stala veganka? A co zajímá její studenty? Poslechněte si v záznamu Apetýtu s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související