Miminka a ořechové polštářky. V hlavní roli vlašské ořechy
Nabízíme další luxusní vánoční cukroví. Oba dva recepty prověřil čas, miminka například pocházejí ze 30. let minulého století.
Miminka (máslové šátečky)
- 250 g másla
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 2 lžíce studené vody
- špetka soli
- Na nádivku: 200 g mletých jader vlašských ořechů
- 200 g cukru
- 2 vejce
Z mouky, másla, vejce, vody a soli vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme ho v chladu 2 hodiny odpočinout. Potom ho na pomoučeném vále tence vyválíme na tloušťku cca 3 mm a nakrájíme na čtverečky cca 3 x 3 cm. Do středu dáme trochu nádivky a dva protilehlé růžky k sobě přitiskneme do tvaru šátečků. Pečeme dorůžova ve středně vyhřáté troubě při 160°C.
Po důkladném vychladnutí uložíme pečivo na suché chladné místo. Před podáváním můžeme pocukrovat. Doba potřebná ke změknutí: 5 dnů
Toto pečivo připomíná novorozence v zavinovačkách, proto mu něžně říkáme miminka. Recept na ně pravděpodobně pochází z 30. let minulého století z okolí Kalikova mlýna v Plzni.
Ořechové polštářky
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 250 g moučkového cukru
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- Na polevu: 1 bílek
- 9 lžic moučkového cukru
- rozinky
Z mletých ořechů, cukru, žloutku a vejce vypracujeme těsto, které vyválíme na stéblo silnou placku, tedy asi na 3 mm Rádýlkem krájíme čtverečky nebo jiné tvary, potřeme je polevou, ozdobíme rozinkou a v mírně předehřáté troubě zvolna upečeme. Plech vyložíme pečicím papírem.
Příprava polevy: Bílek s cukrem utřeme do husté pěny.
Doba potřebná ke změknutí: 7 dnů. Během pečení se cukroví nafoukne a je jako nadýchaný polštářek. Z toho je jasné, kde se vzal jeho název.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.