Miminka a ořechové polštářky. V hlavní roli vlašské ořechy

Nabízíme další luxusní vánoční cukroví. Oba dva recepty prověřil čas, miminka například pocházejí ze 30. let minulého století.

Miminka (máslové šátečky)

Ingredience
  • 250 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce studené vody
  • špetka soli
  • Na nádivku: 200 g mletých jader vlašských ořechů
  • 200 g cukru
  • 2 vejce

Z mouky, másla, vejce, vody a soli vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme ho v chladu 2 hodiny odpočinout. Potom ho na pomoučeném vále tence vyválíme na tloušťku cca 3 mm a nakrájíme na čtverečky cca 3 x 3 cm. Do středu dáme trochu nádivky a dva protilehlé růžky k sobě přitiskneme do tvaru šátečků. Pečeme dorůžova ve středně vyhřáté troubě při 160°C.

Po důkladném vychladnutí uložíme pečivo na suché chladné místo. Před podáváním můžeme pocukrovat. Doba potřebná ke změknutí: 5 dnů

Toto pečivo připomíná novorozence v zavinovačkách, proto mu něžně říkáme miminka. Recept na ně pravděpodobně pochází z 30. let minulého století z okolí Kalikova mlýna v Plzni.

Ořechové polštářky

Ingredience
  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek
  • Na polevu: 1 bílek
  • 9 lžic moučkového cukru
  • rozinky

Z mletých ořechů, cukru, žloutku a vejce vypracujeme těsto, které vyválíme na stéblo silnou placku, tedy asi na 3 mm Rádýlkem krájíme čtverečky nebo jiné tvary, potřeme je polevou, ozdobíme rozinkou a v mírně předehřáté troubě zvolna upečeme. Plech vyložíme pečicím papírem.

Příprava polevy: Bílek s cukrem utřeme do husté pěny.

Doba potřebná ke změknutí: 7 dnů. Během pečení se cukroví nafoukne a je jako nadýchaný polštářek. Z toho je jasné, kde se vzal jeho název.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.