Města ve Zlínském kraji přijala pro komunální volby stovky kandidátních listin. Známe hlavní kandiáty v okresních městech

20. červenec 2022 16:20

Registrační úřady 19. července 2022 v 16 hodin uzavřely příjem kandidátních listin pro letošní komunální a senátní volby. Města ve Zlínském kraji přijala stovky kandidátních listin.

Ve dnech 23. a 24. září 2022 se uskuteční volby do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu Parlamentu České republiky (první kolo). Ve Zlínském kraji bylo ve 29 registračních úřadech podáno celkem 1040 kandidátních listin. V senátním obvodu Kroměříž budou voliči vybírat také své zástupce do senátu ze šesti kandidátů.

Pracovníci těchto úřadů nyní kandidátní listiny kontrolují, a pokud najdou určité nesrovnalosti, komunikují se zmocněnci volebních stran nebo s nezávislými kandidáty, kteří podali kandidátní listiny sami. „Tento registrační proces právě probíhá a 1. srpna končí lhůta pro odstranění případných závad a nedostatků na kandidátních listinách.  Registrační úřady pak následně do 5. srpna vydají rozhodnutí a po tomto termínu jsou už kandidátky neměnné,“ vysvětlila Pavlína Nováková, vedoucí organizačního oddělení odboru Kancelář hejtmana Krajského úřadu Zlínského kraje.

Ve Zlínském kraji se komunální volby uskuteční ve všech 307 obcích (včetně měst a městysů) a v senátním obvodu Kroměříž budou voliči vybírat také své zástupce do senátu, kdy termín pro případné druhé kolo je stanoven na 30. září až 1. října 2022. Zde se o tento mandát uchází 6 kandidátů.

Další informace na webu Zlínského kraje.

Z jakých politických stran a uskupení budou vybírat lidé v okresních městech ve Zlínském kraji? Jaká jsou jména hlavních nominantů na posty zastupitelů a senátorů? Zjišťovala to redaktorka Českého rozhlasu Zlín Tereza Cedidlová.

autoři: Tereza Cedidlová , Pavel Vacek , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související