Melounové gazpacho
Asi nejznámější studenou polévkou je gazpacho – krém z rajčat a paprik dochucený limetkou, který známe ze Španělska. Může být i lehce pikantní po chilli a klidně si ho můžete zabalit na cestu místo sladkého smoothie a jednoduše ho vypít.
Luxusní variantu studené polévky přinesla světu líheň francouzských delikates, kde se chladivý pórkový krém podává jako součást slavnostního menu. Svěží je i bulharská polévka tarator, která použitými surovinami připomíná rozředěné tzatziki. Stačí pár surovin a zhruba 5 minut a výsledkem je dobrota, kterou doporučujeme vyzkoušet!
Nemůžeme zapomenout ani na sladké ovocné polévky, které v létě můžete servírovat jako netradiční dezert. I proto vás Apetýt naučí jednu z osvěžujících dobrot, bude to melounové gazpacho.
Připravte následující suroviny:
- 1 hrnek dužiny z melounu
- 1 rajče
- půlku červené cibule
- 5 cm okurky
- půlku červené nebo žluté papriky
- 1 stroužek česneku
- lístky bazalky
- 1 malý svazek koriandru
- 4 kostky ledu
- olivový olej
- šťávu z 1 citronu
- sůl
- pepř
Postup:
- Všechnu zeleninu, bylinky a led vhoďte do stolního mixéru a mixujte. (Jelikož bude třeba rozsekat i led, tak ideálně do toho, který to umí.)
- Jak se vše promixuje, ochutnejte, dosolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou.
- Vše zalijte několika kapkami dobrého olivového oleje a promixujte znovu.
- Hotové gazpacho podávejte chlazené s kousky zeleniny, která byla v receptu použitá, a zakápnuté ještě trochou olivového oleje.
Související
-
Letní ovocné závitky s kokosovou rýží
Rostlinná strava, která se může i tepelně upravovat, cestování a vášeň pro světovou gastronomii. To vše charakterizuje Kristýnu Misákovou.
-
Pomazánka na krásu
Díky tomuto receptu možná zkrásníte. Nevěříte? Avokádová pomazánka skutečně podporuje krásnější pleť.
-
Zelené palačinky
Ve písni Jiřího Schelingera se zpívá: „Což takhle dát si špenát?“ A my se ptáme: „Co takhle dát si zelené palačinky?“ Jsou z kopřiv a špenátu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.