Melounové gazpacho

V pátečních apetýtových receptech opět zveme k Letní exotice s Kristýnou Misákovou. V současné době vaří v jednom brněnském bistru, které se zaměřuje především na přirozeně bezmasé pokrmy.

Na Melounové gazpacho budete potřebovat (cca 4-6 porcí):

  • dužina z ½ malého melounu, nebo ze ¼ většího (asi 2 hrnky pokrájené dužiny)
  • 1 šalotka
  • 2 rajčata
  • 1 paprika
  • 1 menší stroužek česneku
  • asi 5 cm okurky hadovky
  • zhruba půlka chilli papričky
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • ½ dcl olivového oleje
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžíce vinného octu
  • 2 špetky čerstvě namletého pepře
  • 3 stonky bazalky (i s lístky)
  • 4 stonky koriandru (i s lístky)
  • sůl a případně agáve sirup dle chuti

Postup:

  1. Veškerou zeleninu pokrájíme na menší kousky a kromě soli a pepře vložíme do mixéru.
  2. U chilli papričky můžeme začít s menším kouskem a podle chuti přidávat.
  3. Chuť gazpacha se pokaždé trochu liší podle chuti a kvality zeleniny, proto se nebojme případně upravit i množství citronové šťávy, vinného octu a vína.
  4. V případě,  že je zelenina málo vodnatá, můžeme postupně přidávat trochu vody, nebo ledu.
  5. Teprve po rozmixování a ochutnání dochutíme solí a případně agáve sirupem.

Související