Masoor Dal

V pátečních apetýtových receptech zveme k Cestování se šéfkuchařem Milanem Václavíkem. Pro tentokrát je naší poslední zastávkou Nepál. Připravíme si indickou polévku z červené čočky.

Budete potřebovat:

  • 250 gr červené čočky
  • 2 cibule
  • ½  zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • ½ čajové lžíce mletého koriandru
  • ½ čajové lžíce celého římského kmínu
  • 3 kari lístky
  • mleté chilli (čili) podle chuti
  • ½ čajové lžíce mleté kurkumy
  • 2 celá rajčata

Postup:

  1. Červenou čočku propereme ve studené vodě a vodu scedíme.
  2. Na rozpálené pánvi orestujeme celý římský kmín asi minutu a přidáme cibuli, kari lístky a vše společně restujeme další tři minuty.
  3. Dále přidáme nastrouhaný česnek a nastrouhaný zázvor, orestujeme krátce a přidáme sůl, mletý koriandr, mleté čili, kurkumu a na kostky nakrájená rajčata.
  4. Vše společně restujeme další tři minuty.
  5. Do vytvořeného základu přidáme propranou červenou čočku a zalijeme vodou.
  6. Povaříme, dokud čočka nezměkne (asi 10-15 minut).
  7. Přidáme čerstvý nakrájený koriandr a dochutíme.
  8. Množství vody by mělo být takové, aby po vyvaření zůstala konzistence husté polévky.
zdroj: Milan Václavík

Související

  • Dal bhat tarkari

    V apetýtových receptech otevíráme další seriál, který nás zavede na netradiční místa. Zavítáme do Nepálu a začneme nepálským národním jídlem.