Máslové lanýže s mořskou solí
Čokoládové bonbony jsou neuvěřitelně dobré i nebezpečně návykové, stačí kousek či dva pro dokonalý chuťový zážitek. Právě čokoládovému potěšení s názvem lanýže se v pondělním dopoledním Apetýtu budeme věnovat.
Pusťte se s námi do máslových lanýžů s mořskou solí přesně podle receptu cukráře Josefa Maršálka, který razí heslo, že čokoláda miluje ovoce.
Potřebovat budete následující ingredience:
- 200 g hořké čokolády (70%)
- 100 g smetany
- 50 g sekaného kandovaného ovoce
- 50 g másla
- 2 g mořské soli
- 50 g kakaa na obalení
Postup:
- Smetanu se solí přivedeme k varu, nalijeme na čokoládu a necháme rozpustit.
- Po částečném zchladnutí vmícháme kandované ovoce a poloměkké máslo.
- V chladničce necháme ztuhnout.
- Odleželou hmotu nabíráme lžičkou a v dlaních tvoříme kuličky, které obalujeme v kakau.
Tip: Fantazii se tady meze nekladou, můžete obalovat i v kokosu nebo si připravit mleté ořechy, případně klasické máslo nahradit máslem burákovým. Co ale zůstává, a je v základu to nejdůležitější, je kvalitní čokoláda.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.