Máslové lanýže s mořskou solí

Čokoládové bonbony jsou neuvěřitelně dobré i nebezpečně návykové, stačí kousek či dva pro dokonalý chuťový zážitek. Právě čokoládovému potěšení s názvem lanýže se v pondělním dopoledním Apetýtu budeme věnovat.

Pusťte se s námi do máslových lanýžů s mořskou solí přesně podle receptu cukráře Josefa Maršálka, který razí heslo, že čokoláda miluje ovoce.

Potřebovat budete následující ingredience:

  • 200 g hořké čokolády (70%)
  • 100 g smetany
  • 50 g sekaného kandovaného ovoce
  • 50 g másla
  • 2 g mořské soli
  • 50 g kakaa na obalení

Postup:

  1. Smetanu se solí přivedeme k varu, nalijeme na čokoládu a necháme rozpustit.
  2. Po částečném zchladnutí vmícháme kandované ovoce a poloměkké máslo.
  3. V chladničce necháme ztuhnout.
  4. Odleželou hmotu nabíráme lžičkou a v dlaních tvoříme kuličky, které obalujeme v kakau.

Tip: Fantazii se tady meze nekladou, můžete obalovat i v kokosu nebo si připravit mleté ořechy, případně klasické máslo nahradit máslem burákovým. Co ale zůstává, a je v základu to nejdůležitější, je kvalitní čokoláda.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.