„Málokdo očekával takový turistický efekt.“ Baťův kanál do roku 2027 propojí Kroměříž s Hodonínem

27. únor 2023

Ředitelství vodních cest plánuje prodloužení splavnosti Baťova kanálu o dva nové úseky, a to na jeho severním i jižním konci. Dvoumiliardová investice tak do roku 2027 propojí touto vodní cestou Kroměříž s Hodonínem. Co vše budou práce zahrnovat a jaký přínos budou mít pro region? Na to se Zdeněk Truhlář ptá ředitele podniku Lubomíra Fojtů.

„Baťův kanál je fenomén, u kterého málokdo očekával, že bude mít takový turistický efekt. Od poloviny 90. let se začal obnovovat, protože byl zanedbán a do té doby sloužil pouze k zavlažovacím účelům. Takže když se začalo pracovat na jeho obnově, tak po zprovoznění prvních šesti plavebních komor, byla návštěvnost zhruba 5 000 návštěvníků za rok. Dnes je to číslo mnohem vyšší.

Čtěte také

Nejvyšší číslo bylo asi 90 000 návštěvníků a počítáme s tím, že prodloužení Baťova kanálu na obě strany a vybudování okruhu Vnorovy-Veselí by se mohl počet návštěvníků až zdvojnásobit,“ popisuje Fojtů.

Jaký to má vliv pro kraj? „Turisté tam utrácejí za nocleh, občerstvení a jezdí tam turisté i ze zahraničí. Takže pro kraj to má význam velice pozitivní. Ohlas komunikujeme s obcemi, které se nachází na kanále. Zájem o to, aby ty naše projekty byly hotové co nejdřív, je bez výjimky obrovský.“

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do čtvrtka v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

autoři: Zdeněk Truhlář , lop
Spustit audio

Související